Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Novinka pre moslimky. Športový hidžáb, odolný voči vode aj horúčavám
Zdielať na

Novinka pre moslimky. Športový hidžáb, odolný voči vode aj horúčavám

CLEVELAND / Firmy zamerané na výrobu športového oblečenia zarábajú ročne miliardy. Na jednu skupinu športovcov ale zabúdajú, na športujúce moslimky. Spoločnosti sa vyhýbajú tradičným šatkám, teda hidžábom. Mladík z Ohia chce dieru na trhu využiť.

Ženy, ktoré cvičia so šatkou, majú problém. Pri cvičení nasiakne šatka potom rovnako ako iný cvičebný úbor. Okrem potu by mala byť šatka odolná aj voči dažďu a teplu.

"Myslel som, že táto technológia bola už vypracovaná. Prečo to niekto neurobil pre hidžáb," povedal zakladateľ značky Ahmad Ghanem pre portál mashable.com.

"Tieto ženy to potrebujú viac než ktorýkoľvek zo športovcov, ktorí majú oblečenie ľahko dostupné. Sú jediné, ktoré nosia šatku za dažďa, za slnka či v horúčave," dodáva Ghanem.

Za tri dni prekonal cieľ

Po roku a pol skúmania rôznych tkanív a výrobcov, založil dvadsaťdvaročný mladík z Clevelandu novú značku. Jeho cieľom bolo získať aspoň 5 000 dolárov. Počas troch dní jeho nápad na Kickstarter získal dvakrát viac, ako bol pôvodný cieľ. 

Výrobca novinky nahradí tradičné tkaniny ako je hodváb, šifón, či bavlna. Zvolil nylón, ktorý dobre odvádza pot a je takmer úplne vodotesný.

"Je to skvelý materiál a rýchlo sa usuší," hovorí zakladateľ značky Ahmad Ghanem. "Je to skvelé pre prácu vo vonkajšom prostredí a veľmi pohodlné," dodáva Ghanem.

Chce medzinárodnú značku

Mladík dúfa, že značka bude rýchlo napredovať a stane sa medzinárodnou. A taktiež to, že uspokojí ženy v jeho rodnej Palestíne. Púštne teploty tam dosahujú vysoké hodnoty. "Dúfajme, že im to pomôže," dodáva Ghanem.

Podľa Ghanema nejde len o príležitosť na zmenu, vidí v tom skutočný biznis. "Na svete žije miliarda moslimov ," hovorí výrobca. "Obyvateľstvo je stále väčšie a väčšie. Je tu skutočný potenciál na veľký predaj. Neviem prečo to ostatné značky neurobili skôr," dodal Ghanem.

Riaditeľ jednej moslimskej školy v austrálskom Melbourne mal zakázať dievčatám počas telesnej výchovy cezpoľný beh. Podľa neho by týmto spôsobom mohli prísť o panenstvo.Na opatrenia sa sťažovali i samotné študentky, pozrite si reportáž:

Súvisiace články