Jasno
14°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Černobyľ zostáva hrozbou, pozrite si UNIKÁTNU reportáž
Zdielať na

Černobyľ zostáva hrozbou, pozrite si UNIKÁTNU reportáž

ČERNOBYĽ / Následky černobyľskej jadrovej katastrofy sa ani 29 rokov po tragédii nepodarilo úplne zlikvidovať. Tento rok mal byť dokončený špeciálny kryt vybuchnutého reaktora. Pre nedostatok peňazí ale nebude. A Černobyľ zostáva stále hrozbou...

Nový kryt ako riešenie...

Pôvodne sa predpokladalo, že kryt bude stáť jeden a štvrť miliardy eur. Dnes je už rozpočet prekročený o 615 miliónov eur.

Takúto megastavbu ešte nikto v histórii nepostavil - 110 metrov vysoký kryt na reaktor musí vydržať minimálne sto rokov.

Je dimenzovaný tak, aby odolal extrémne silnému tornádu, zemetraseniu s magnitúdou šesť, požiaru, vode i rádioaktivite.

Povrch konštrukcie z nehrdzavejúcej ocele má 8,6 hektára a celý by mal vážiť vyše 31 tisíc ton, píše Kyiv Post. Gigantickú konštrukciu stavajú vedľa poškodenej budovy a až na záver ju tam budú posúvať.

Kedy bude Černobyľ dostatočne zabezpečený? Pozrite si analýzu z Novín o 17:

Kto to zaplatí?

Všetko bude, podľa posledných odhadov, nakoniec stáť dve miliardy 150 miliónov eur. Dokončenie sa posunulo na rok 2017, takže stavba nakoniec zaberie asi desať rokov.

V stredu sa v Londýne zišli organizácie, ktoré sa na financovaní tohto hrobu pre mŕtvy reaktor budú podieľať a hľadať chýbajúce peniaze. Je to Európska banka pre obnovu a rozvoj, Európska komisia, Rusko a ešte ďalších dvadsať organizácií a štátov.

Mesto duchov

Najväčšia havária v histórii jadrovej energetiky sa stala 26. apríla 1986. Počas testu nového bezpečnostného systému došlo k prehriatiu a následnej explózii reaktora. Do vzduchu sa uvoľnil rádioaktívny mrak, ktorý smeroval cez západnú časť Sovietskeho zväzu do Európy.

Tragédia postihla stovky tisíc ľudí. Stále nie je známe, koľko z nich na jej následky zomrelo. Radiácia vtedy bola štyristokrát vyššia ako v Hirošime po zhodení atómovej bomby Američanmi v roku 1945.

Momentálne je z oblasti Černobyľu len miesto duchov. Vybral sa tam aj reportér TV JOJ Jozef Kačmáry. Pozrite si jeho unikátnu reportáž:

Slovenský Černobyľ

Aj Slovensko má ale na konte vážnu jadrovú nehodu. Týkala sa prvej jadrovej elektrárne v Československej socialistickej republike. Vznikla ako experimentálna a dodnes stojí v Jaslovských Bohuniciach.

O jej existencii mnohí ani netušia. Práve s jej reaktorom A1 sa spája neslávne smutný príbeh dvoch nehôd na sklonku sedemdesiatych rokov 20. storočia.

Štáb TV JOJ sa do prísne stráženého komplexu elektrárne dostal. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články