Zatiahnuté
15°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Fotopasca zachytila unikátny poddruh šimpanzov
Zdielať na

Fotopasca zachytila unikátny poddruh šimpanzov

YAOUNDÉ / Českí aktivisti z organizácie Kedjom-Keku v Bamendských horách v Kamerune nainštalovali fotopascu. Tá v októbri 2014 zachytila zábery šimpanza Pan troglodytes ellioti, ktorý je najohrozenejším poddruhom na svete. Poslednýkrát bola prítomnosť tohto šimpanza v oblasti zaznamenaná pred štrnástimi rokmi.

Lokalita v horskej oblasti regiónu Kedjom-Keku (v preklade "ľudia z lesa") patria vďaka zostatkom pôvodného lesa medzi tridsať miest s najvyššou biodiverzitou na planéte. Hovorí sa im biodiversity hotspots.

Česká nezisková organizácia Kedjom-Keku vedie aktivity na záchranu tropického lesa v rovnomennej oblasti Kamerunu už do roku 2010.

Do lesa za figami

"Nebolo to prvýkrát, čo za mnou prišiel niektorý z našich horských susedov a rozprával mi o tom, ako videl niekoľko šimpanzov v lese za svojou chatrčou," hovorí predseda organizácie Kedjom-Keku Martin Mikeš.

"Vydal som sa popísaným smerom s dvomi fotopascami, ktoré sme dostali od libereckej ZOO. Les, v ktorom sa šimpanzy mali nachádzať poznám veľmi dobre. Ľudoopy sa tam v období sucha vypravujú kvôli obľúbeným figám. Uprostred neveľkého fragmentu horského lesa som kamery nainštaloval a išiel som domov," dodáva Mikeš.

Chýba mu hlava

"Po troch dňoch som išiel fotopasce skontrolovať. Bola to čistá nedočkavosť a netrpezlivosť. Pasca by mala byť v lese aspoň dva týždne. Tri roky sme sa o to snažili a teraz sa to podarilo. Bol tam obrovský samec. Na záberoch mu síce chýba hlava, ale teraz aspoň vieme, že nabudúce kameru umiestnime vyššie," opisuje svoj úspech Mikeš.

Podľa Kláry Petrželkovej z Ústavu biológie stavovcov českej Akadémie vied hrajú šimpanzy dôležitú úlohu v tropických pralesových ekosystémoch. Napríklad pri šírení semien stromov. "Pan troglodytes ellioti patrí medzi najmenej početné poddruhy šimpanzov v celej Afrike," uviedla Klára Petržalková. 

Nigéria a Kamerun

Tieto šimpanzy sa vyskytujú len na niekoľkých miestach v Nigérii a Kamerune. "Preto je objav novej populácie tohto poddruhu v Kedjom-Keku významný," dodala Petržalková.

Predpokladá sa, že počet poddruhu Pan troglodytes ellioti posledných dvadsiatich až tridsiatich rokoch významne poklesol.maximálny odhad populačného poklesu počas troch generácií prevyšuje 50 percent. 

"Hoci sú dôvody poklesu tohto poddruhu známe, rozhodne nedochádza k ich zastaveniu a zvráteniu situácie. Z týchto dôvodov je ochrana populácie a celého ekosystému zásadná," dodala Petrželková. 

Pozrite si záznam z fotopasce:

Súvisiace články