Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Do Európy sa vracajú veľké šelmy
Zdielať na

Do Európy sa vracajú veľké šelmy

ŠTOKHOLM / Podľa najnovšej štúdie švédskych vedcov sa do Európy úspešne vracajú veľké šelmy. Medvede, vlky, rysy či rosomáky obývajú približne tretinu rozlohy starého kontinentu.

Desiatky rokov po tom, čo človek takmer vyhubil veľké mäsožravce v Európe, sa im darí čoraz viac. Šelmy podľa vedcov nežijú prekvapivo iba v prírodných rezerváciách alebo odľahlých divočinách, ale častejšie sa dostávajú do blízkosti ľudských obydlí.

Za úspešným návratom týchto druhov do prírody stojí zákonná ochrana, ktorú väčšina štátov zvieratám poskytuje. Svoje zohráva aj väčšia tolerancia zo strany ľudí, akými sú napríklad pastieri poľnohospodárskych zvierat.

Prirodzený regulátor

Napríklad pastieri oviec na severozápade Španielska tolerujú, že vlci lovia ich horské poníky, pretože ich to chráni pred útokmi na cennejší dobytok.

V Poľsku si vraj vlkov cenia ako prirodzených regulátorov populácie divokých prasiat.

Európskou výnimkou medzi krajinami tvorí iba Dánsko, Belgicko, Luxembursko a Holandsko. V Škandinávii, na Balkáne, v stredovýchodnej Európe a dokonca i v častiach Álp a Pyrenejí žije prilbližne 17 tisíc medveďov hnedých.

SITA

Na rovnakých miestach sa vyskytuje viac ako 12 tisíc vlkov, ktoré možno rovnako vidieť aj v Nemecku, Taliansku či vo Francúzsku.

SITA

Po celej Európe žije asi 9000 rysov a v Škandinávii sa dobre darí rosomákom. Všetky štyri druhy mäsožravcov naraz žijú iba vo Fínsku.

Vlk ako domáce zviera? Nemec Werner Freund žije so svorkou a ich spoločnosť si užíva, pozrite si priložené video:

Súvisiace články