Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Posádku ISS vydesil únik čpavku, opustila časť stanice
Zdielať na

Posádku ISS vydesil únik čpavku, opustila časť stanice

ISS / Na kozmickej stanici ISS sa stala mimoriadna udalosť. Americká časť stanice bola evakuovaná kvôli údajom o možnej kontaminácii atmosféry. Pravdepodobne išlo o planý poplach, ktorý iba ilustruje, v akom nebezpečenstve žije posádka.

V stredu dopoludnia o 10:44 nášho času došlo k evakuácii americkej časti vesmírnej stanice ISS. Údaje z niektorých čidiel boli vyhodnotené tak, že by mohlo dôjsť k úniku čpavku do atmosféry.

Vysvitlo, že išlo len o možné problém v chladiacom systéme, ktorý by mohol viesť k úniku tejto látky, píše theverge.com.

Opatrnosti nikdy nie je dosť

Vedenie letu sa obávalo, že by sa inak od zbytku stanice striktne oddelené časť chladiaceho systému s obsahom čpavku mohla pretrhnúť a čpavok vyliať do časti chladenia, z ktorej sa môže priamo odparovať od ovzdušia.

Našťastie nedošlo k žiadnemu úniku, ale opatrnosti nikdy nie je dosť. Pre obyvateľov stanice predstavuje únik čpavku nočnú moru. Ide o mimoriadne dráždivú a jedovatú látku. Pre stanicu by to znamenalo pohromu a stala by sa neobývateľnou.

Astronauti sú na únik látky pripravení a majú precvičený postup, pri ktorom si nasadia plynové masky, odoberú sa do inej časti stanice, zamorenú časť oddelia, spustia alebo pripravia k spusteniu záložný systém pre úpravu atmosféry a pustia sa do riešenia problému.

Twitter/ISS

Vrátili sa späť

Americkí astronauti Terry Virts a Barry Wilmore sa presťahovali do ruských modulov v orbitálnom komplexe, kde momentálne funguje šesť ľudí - jedna Talianka, dvaja Američania a traja Rusi.

Pozrite si priložené video z ISS:

NASA potvrdila, že v stredu išlo o falošný poplach spôsobený chybou v systéme. Potom, čo ho reštartovali, chybové hlásenie zmizlo. Vo večerných hodinách sa mohla posádka opäť vrátiť späť.

Súvisiace články