Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Pri najcitlivejšom teleskope sveta musíte byť ticho
Zdielať na

Pri najcitlivejšom teleskope sveta musíte byť ticho

Zdroj: SITA

GREEN BANK / Minimálne na jednom mieste majú Američania istotu, že nebudú vystavení elektromagnetickému žiareniu. Kvôli obrovskému rádioteleskopu vyhlásili v Green Bank v Západnej Virginii tichú zónu.

Pasú sa tu kravy, sem tam oblasťou prejde terénne vozidlo, ale inak je ticho. Pokoj v Green Bank v Západnej Virginii nenaruší žiadny neprimeraný zvuk. Mobilné telefóny a wi-fi sú zakázané a na obrovskú radosť ľudí, ktorí sa sem presťahovali, tu nie je elektromagnetické žiarenie.

"Keby sme prišli o rádioteleskop, boli by sme stratení," povedal Charles Mecka, ktorý si vyrobil záhradný altánok pri svojom malom domčeku v obci vzdialenej 350 kilometrov východne od Washingtonu.

Prisťahoval sa tento rok v júli z Nebrasky v centrálnej časti USA, aby unikol elektromagnetickým vlnám, ktoré mu podľa jeho slov spôsobili ťažké ochorenie. Za teleskop je preto nesmierne vďačný.

Cyklus života hviezd

Green Bank má 143 obyvateľov a jeho okolie v okrese Pocahontas v Apalačskom pohorí leží v takzvanej Quiet Zone. Tá tu bola vyhlásená v roku 1958, aby chránila zariadenie tunajšieho teleskopu.

SITA

"Rádioteleskop je vysoký 150 metrov a dňom i nocou zachytáva signály z vesmíru. Študujeme tu cyklus života a hviezd, niekoľko sekúnd po Veľkom tresku a gravitačné vlny," vysvetľuje Mike Holstine z Národného rádiového astronomického observatória.

Prísny zákaz

Ide o najcitlivejší rádioteleskop na svete. Môže zachytiť signál rovnajúci sa energii snehovej vločky, ktorá sa dotkne zeme. "Z týchto dôvodov musí byť všade navôkol mimoriadne ticho," zdôraznil.

Na rozlohe 33 000 kilometrov štvorcových americká vláda vyhlásila National Radio Quiet Zone, teda zónu, kde sú zakázané či prísne obmedzené prístroje produkujúce rádiové vlny, ako je wifi, mobilný telefón či mikrovlné trúby.

Nový život

Do tejto vidieckej oblasti bez rádiových vĺn sa prisťahovali desiatky obetí elektromagnetickej hypersenzibility. Bývalý stavbár Charles Meckna býva s manželkou niekoľko kilometrov od teleskopu, píše The Daily Mail.

Ochorel začiatkom 90. rokov minulého storočia a trvalo veľmi dlho, než sa prišlo na to, že jeho zdravotné problémy súvisia s mobilným telefónom.

SITA

"Môj lekár mi spočiatku predpisoval antidepresíva. Akonáhle som sa priblížil k wi-fi, zvracal som, mal som migrénu a srdcovú arytmiu," popísal Meckna svoj stav. Hoci začal v Green Bank nový život, miestami sa cíti ako väzeň.

Súvisiace články