Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vakcínu proti ebole testovali Američania už aj na ľuďoch
Zdielať na
Veda a technika

Vakcínu proti ebole testovali Američania už aj na ľuďoch

WASHINGTON / Americká experimentálna vakcíne proti ebole vykazuje sľubné výsledky a nemá takmer žiadne vedľajšie účinky. Uvádza sa to v štúdii, ktorú v stredu zverejnil odborný časopis New England Journal of Medicine. Vakcínu vyskúšalo dvadsať dobrovoľníkov, ktorých imunitný systém preukázateľne zvýšil produkciu protilátok.

Dobrovoľníci absolvovali v americkom Národnom ústave zdravia mesačné testy, počas ktorých im lekári naordinovali pokusnú vakcínu. Polovica z nich, ktorá dostávala zvýšené dávky, mala v organizme aj vyššie množstvo protilátok. Doposiaľ vedci testovali vakcínu len na opiciach.

Zvýšená teplota

Dvaja z dobrovoľníkov mali krátkodobo zvýšenú teplotu. Rozsiahlejším testom bude vakcína spoločnosti GlaxoSmithKline podrobená v januári 2015. vedci ju chcú použiť v západnej Afrike.

Cesta s nástrahami

Vírus eboly zabil už viac ako 5 600 ľudí. Najväčší počet obetí si vyžiadal v Libérii, Sierra Leone a v Guinei. Okrem Američanov testujú svoju vakcínu proti ebole aj kanadskí vedci, ktorí taktiež zahájili prvé testovanie.

Podľa odborníkov nie je zatiaľ jasné, aké veľké dávky vakcíny by mali ľudia dostávať a kde by sa s očkovaním malo začať, aby bola ochrana dostatočná. "Cesta je ešte dlhá a je na nej nemálo nástrah. Sme viacmenej o krok bližšie k riešeniu," uvádza štúdia časopisu New England Journal of Medicine.

Zdielať na

Súvisiace články