Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Opice získali po vakcinácii imunitu na ebolu
Zdielať na

Opice získali po vakcinácii imunitu na ebolu

Zdroj: SITA

WASHINGTON / Americkým vedcom sa podarilo vyvinúť vakcínu, po podaní ktorej získali makaky jávske (Macaca fascicularis) imunitu proti vírusu ebola. Ten počas aktuálnej epidémie v západnej Afrike zabil už viac ako 2000 ľudí.

Experimenty potvrdili, že vakcína má účinnosť minimálne desať mesiacov, a preto ju minulý týždeň začali v USA testovať aj na ľuďoch, pričom neskôr sa testy uskutočnia aj vo Veľkej Británii, Mali a Gambii.

Imunita

Vakcínu vyvinuli vedci z National Institute of Allergy and Infectious Diseases v spolupráci s farmaceutickou spoločnosťou GlaxoSmithKline. Skladá sa zo zairského a sudánskeho ebola vírusu, ktoré sa však v organizme nemnožia, vedci ale dúfajú, že v tele vyvolajú reakciu imunitného systému a to si následne vyvinie voči vírusu imunitu.

Vakcínu najprv podali štyrom makakom, ktoré o päť týždňov infikovali smrteľnou dávkou eboly a všetky prežili. Keď však tento experiment zopakovali po desiatich mesiacoch od podania vakcíny, prežili iba dva.

U opíc to fungovalo

"Dobrá správa je, že po piatich týždňoch, alebo aj skôr po podaní vakcíny, ste úplne chránení. Horšie je, že jej účinnosť nie je zatiaľ veľmi dlhodobá, ale po podaní druhej dávky by sa to malo zlepšiť. U opíc to fungovalo a na základe týchto výsledkov sme začali s testovaním na ľuďoch," uviedol riaditeľ National Institute of Allergy and Infectious Diseases Anthony Fauci.

Prvou pacientkou sa stala nemenovaná 39-ročná žena, ktorej podali vakcínu minulý týždeň. Podľa predstaviteľov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) budú výsledky testovania známe v novembri a ak sa bezpečnosť vakcíny potvrdí, okamžite ju začnú podávať v postihnutých oblastiach.

Zlepšuje sa stav aj amerického lekára a misionára Ricka Sacryho, ktorý sa v Libérii nakazil smrtiacou ebolou. Stále však nieje jasné, či sa zotaví úplne. Oznámili to podľa agentúry AP lekari z nemocnice v americkej Nebraske. Sacra je už tretím americkým občanom nakazeným ebolou, do USA bol prevezený v piatok.

Pätnásť rokov v Libérii

Päťdesiatjedenročný Američan je stále veľmi unavený, v nedeľu bol ale už o niečo čulejší, uviedol jeden z ošetrujúcich lekárov Phil Smith. "Povzbudilo nás to, čo sme videli. Stále je ale ešte skoro na to povedať, že už je z najhoršieho vonku," dodal Smith. Sacra vraj zdravotníkom so svojou liečbou pomáha aj tým, že im poskytuje informácie o ebole, o ktorej získal počas pobytu v Afrike veľa informácií. Lekár pochádzajúci z Massachusetts strávil asi 15 rokov prácou pre nemocnicu v Libérii.

Ako Phil Smith uviedol, Sacra s ním dokonca vtipkoval o bejzbale, keď zistil, že každý z nich je fanúšikom iného klubu. "Urobil niekoľko vtipov. Podľa mojej skúsenosti je to dobré znamenie," dodal Smith.

Ebola zabila 2 100 ľudí

Ebola je rozšírená najviac v Siera Leone, Guinei, Libérii a Nigérii. Podľa posledných údajov v dôsledku nákazy zomrelo už 2 100 ľudí. Celkom sa ebolou nakazilo asi 4 000 osôb. Pri terajšom tempe postupu nákazy Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odhaduje, že môže trvať šesť až deväť mesiacov, než sa chorobu podarí dostať pod kontrolu.

Wikipedia

Súvisiace články

Najčítanejšie správy