Jasno
11°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Viedeň vyvrátila ebolu. Do USA priletel tretí nakazený
Zdielať na

Viedeň vyvrátila ebolu. Do USA priletel tretí nakazený

VIEDEŇ / Lekárske testy definitívne vyvrátili podozrenie na nákazu vírusom eboly u pacientky vo Viedni. V Európe sa tak doposiaľ nepotvrdil žiadny prípad choroby. Do Spojených štátov previezli tretieho amerického občana, ktorý sa nakazil v západnej Afrike.

Americký misionár a lekár Rick Sacra leží na špeciálnom oddelení v štáte Nebraska, píše Boston Globe. Dvaja Američania, ktorí sa ebolou nakazili, sa úplne zotavili. Ide o lekára Kenta Brantlyho a misionionárku Nancy Writebol.

Vo viedenskej nemocnici ležala od stredy štyridsaťpäťročná Nigérijčanka s vysokou horúčkou a bolesťami hlavy.

Jedna obeť z Európy

Prípady podozrenia na ochorenie v Európe sa doteraz nepotvrdili. Testy väčšinou preukázali maláriu, ktorá vykazuje rovnaké symptómy.

V Európe zomrel iba španielsky misionár Miguel Pajares, ktorého úrady previezli do rodnej krajiny priamo zo západnej Afriky. Nakazený Brit sa po prevoze do Londýna tento týždeň z eboly vyliečil.

Nevedia, kde sa nakazil

Päťdesiatjedenročný Sacra, lekár z Bostonu, zamieril do Libérie ako dobrovoľník v auguste. S rizikom nákazy podľa vyjadrenia svojej manželky počítal.

Pozrite si priložené video:

Nezúčastňoval sa priamo ošetrovania nakazených krvácajúcou horúčkou. Pomáhal v pôrodnici. Nie je preto jasné, ako a kde sa ebolou nakazil.

SITA

Na špeciálnom oddelení sa o neho bude starať 35 lekárov a sestier. Pacient je momentálne v stabilizovanom stave.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy