Jasno
17°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Zo Sierry Leone evakuovali do Anglicka Brita, ktorý má ebolu
Zdielať na

Zo Sierry Leone evakuovali do Anglicka Brita, ktorý má ebolu

LONDÝN / Británia sa rozhodla evakuovať zo Sierry Leone svojho občana nakazeného ebolou, poslala pre neho lietadlo kráľovského letectva. Brit pracoval v ošetrovateľskom stredisku pre pacientov s ebolou na východe Sierry Leone, čo je oblasť, ktorá je epidémiou silno zasiahnutá.

Agentúra AP uviedla, že Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) tiež zvažuje evakuáciu svojho zamestnanca, ktorý sa chorobou nakazil tiež v Sierra Leone.

Prvý Brit nakazený zákernou chorobou sa bude liečiť v londýnskej nemocnici Royal Free Hospital, ktorá má zvláštnu jednotku pre infekčné choroby. Britské ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že pacientovi nie je príliš zle.

Zamestnanec WHO

Evakuáciu svojho nakazeného pracovníka zvažuje tiež WHO. "Ide o prvý prípad, kedy sa chorobou nakazil zamestnanec pracujúci pod záštitou WHO," uviedla organizácia vo svojom prehlásení.

Súčasná epidémie eboly si vyžiadala životy takmer 130 lekárskych pracovníkov, nakazilo sa ich viac než 225.

Domov idú aj Filipínčania

Filipíny v pondelok rozkázali návrat domov svojim občanom, ktorí pracujú v zasiahnutých krajinách - v ich prípade ide o Guineu, Sierru Leone a Libériu. Povinná evakuácia by sa mala týkať zhruba 3 500 ľudí.

Benin kvôli šíreniu eboly zrušil stretnutie ministrov zdravotníctva afrického kontinentu. Summit sa mal v krajine konať začiatkom septembra za účasti predstaviteľov 47 štátov. Podľa vyjadrení ministra zahraničia Benina "dôležité stretnutie posunieme po konzultáciách so zástupcami WHO".

Tony lekárskeho vybavenia

Ebola je rozšírená v Guinei, Sierre Leone, Libérii a Nigérii. Prípady podozrenia na ochorenie v Európe sa zatiaľ nepotvrdili.

Americká vládna Agentúra pre medzinárodný rozvoj (USAID) dnes do ebolou najviac postihnutej Libérie doručila 16 ton lekárskeho vybavenia. Podľa agentúry AFP ide o prvú dodávku. USAID už začiatkom tohto mesiaca oznámila, že na boj s ebolou uvoľní 12 miliónov dolárov.

Šedé zóny

Epidémia eboly si doteraz vyžiadala v západnej Afrike 1 427 mŕtvych z 2 615 nakazených, ktorí sú teraz oficiálne evidovaní. Podľa WHO však existujú "šedé zóny", kam lekári nemajú prístup, takže počet obetí môže byť ďaleko vyšší.

Ebola je vírusové ochorenie spôsobujúce vysokú horúčku a krvácanie. Nie je proti nemu žiadny oficiálne schválený liek ani vakcína, takže úmrtnosť je vysoká.

Ak by sa ochorenie objavilo u nás, nemocnice sú pripravené takto:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy