Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Prvý prípad podozrenia na ebolu vo Viedni. Žena je v izolácii
Zdielať na

Prvý prípad podozrenia na ebolu vo Viedni. Žena je v izolácii

VIEDEŇ / V Rakúsku zaznamenali prvý prípad podozrenia na ebolu. Na špeciálne oddelenie viedenskej nemocnice previezli ženu, ktorá sa vrátila z Nigérie.

Rakúske úrady v stredu oznámili, že sa vo Viedni objavil prvý prípad podozrenia na smrteľnú ebolu. Štyridsaťpäťročnú ženu previezli po návrate z Nigérie do jednej z viedenských nemocníc. Má vysokú horúčku, bolesti hlavy a kĺbov.

"Pacientka je v izolácii," oznámili stručne zdravotníci Nemocnice Cisára Františka Jozefa. Podozrenie na ebolu zatiaľ nebolo možné potvrdiť ani vyvrátiť. Lekári odoslali krvné vzorky odborníkom do Hamburgu. Výsledky budú známe do 48 hodín.

Brita prepustili

Naopak pozitívne správy prichádzajú z Veľkej Británie. Muž, ktorý sa v západnej Afrike nakazil ebolou a dostal experimentálny liek ZMapp, bol v stredu prepustený po desiatich dňoch z londýnskej nemocnice.

Pozrite si priložené video:

Dvadsaťdeväťročný William Pooley sa nakazil v Sierra Leone, kde pracoval ako dobrovoľník v ošetrovateľskom stredisku pre pacientov infikovaných smrteľnou chorobou.

Reprofoto/Huffington Post

Vyliečení Američania

Británia svojho občana evakuovala 24. augusta, kedy pre neho poslala lietadlo kráľovského letectva. Od tej doby sa liečil v nemocnici Royal Free Hospital v Londýne, ktorá má zvláštnu jednotku pre infekčné ochorenia.

Mužovi podali experimentálny liek ZMapp podobne ako dvom Američanom, ktorí sa rovnako ako Brit nakazili v západnej Afrike. Tých prehlásili za vyliečených.

Vysoká úmrtnosť

Naopak infikovaný španielský kňaz a africký lekár aj napriek podaniu lieku chorobe podľahli.

Prípady podozrenia na ochorenie sa v Európe doposiaľ nepotvrdili. Testy väčšinou preukázali maláriu, ktorá vykazuje rovnaké príznaky.

Ebola je vírusové ochorenie spôsobujúce vysokú horúčku. Nie je proti nemu zatiaľ žiaden schválený liek ani vakcína, úmrtnosť je vysoká. Epidémia postihla západoafrické štáty Libériu, Sierra Leone a Nigérie, kde si choroba vyžiadala už 1229 obetí. Celkovo je podľa svetovej zdravotníckej organizácie nakazených až 2200 ľudí v štyroch krajinách.

Ak by sa ochorenie objavilo u nás, nemocnice sú pripravené takto:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy