Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Ebolu vo Viedni nepotvrdili, Slovensko sa pripravuje na možnú hrozbu
Zdielať na

Ebolu vo Viedni nepotvrdili, Slovensko sa pripravuje na možnú hrozbu

BRATISLAVA / Vo Viedni sa objavilo podozrenie na ebolu. Stále nie sú známe výsledky krvných vzoriek ženy z Nigérie, ktorá je hospitalizovaná vo viedenskej nemocnici. Slovensko sa pomaly na možnú hrozbu začína pripravovať.

Keďže vo Viedni žije a pracuje veľa Slovákov, na možnú ebolu sa pripravuje aj Slovensko.

Vo viedenskej nemocnici v stredu hospitalizovali štyridsaťpäťročnú ženu z Nigérie s podozrením na nákazu ebolou. Ako aj ďalších dvoch pacientov. "Išlo o dvoch mužov, ktorí prileteli z nigérijskej metropoly Lagos cez Dubaj," uviedla riaditeľka Medzinárodnej zdravotníckej organizácie (WHO) na Slovensku Darina Sedláková.

Vzorky ebolu nepotvrdili

Ani u jedného z hospitalizovaných však odobraté krvné vzorky definitívne nákazu ebolou nepotvrdili. Na teraz si teda vydýchnuť môže nielen Rakúsko, ale aj Slovensko, prísnejšie opatrenia nás nečakajú. "Nebude sa sprísňovať nič," dodala Sedláková.

"Úrad verejného zdravotníctva pravidelne monitoruje situáciu ohľadne eboly. Pravidelne sa zúčastňujeme audiokonferencií v rámci európskych krajín," uviedla hovorkyňa úradu Lenka Skalická.

Edukačný materiál o ebole

Úrad navyše v týchto dňoch vydáva edukačný materiál o ebole. "Bude distribuovaný do lekární a cestovných kancelárií a na letiská," dodala Skalická.

Lieky zo Švajčiarska

Novinky v súvislosti s liečbou eboly prídu už onedlho aj zo Švajčiarska, kde zdravotní experti riešia ako čo najrýchlejšie dostať nové lieky proti ebole medzi pacientov. "Je dôležité rýchlo sprístupniť lieky proti ebole, pretože pre našu populáciu predstavuje veľkú hrozbu," uviedol generálny sekretára ministerstva zdravotníctva v Guiney Younoussa Ballo.

Problémom je, že lieky nemajú ukončené klinické štúdie. Odborníci by na dvojdňovom stretnutí mali určiť presné pravidlá komu a za akých podmienok je možné liek podať.

Komora v spiacom režime

Ak by sa ebola vyskytla na Slovensku, slovenskí infektológovia sú pripravení. Chýba nám ale špecializované laboratórium. "Vzorku človeka by sme poslali do zahraničného laboratória," povedala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Petra Stano Maťašovská. VIAC ČÍTAJTE TU: Slovenskí lekári sú na ebolu pripravení

Slovenská republika má jednu podtlakovú komoru na Slovensku, do ktorej by bol nakazený pacient umiestnený. Priviezli by ho takzvaným špinavým vchodom z vonku do budovy, aby sa vyhli interiéru nemocnice. Podtlaková jednotka je momentálne v takzvanom spiacom režime.

Z jedinej fotografie, z vnútra komory je vidieť, že personál sa chráni špeciálnymi skafandrami. Lekári pacienta sledujú z monitorovacej miestnosti. "Kapacita je štyri lôžka," uviedla hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Petra Stano Maťašovská.

Interiér podtlakovej komory:

noviny.sk

Súvisiace články