Polojasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Slovenskí lekári sú na ebolu pripravení
Zdielať na

Slovenskí lekári sú na ebolu pripravení

BRATISLAVA / Smrtiaci vírus Ebola sa stále nepodarilo zastaviť. Od vypuknutia epidémie vo februári nakazil viac ako 1 300 ľudí, takmer 900 už zomrelo. V najviac zasiahnutej africkej oblasti sa nachádza minimálne jeden Slovák. Ak by sa nakazil, infektológovia sú vraj na príchod pacienta pripravení.

Podľa oficiálnych čísel je v krajinách západnej Afriky 25 Slovákov. V jednom z troch hlavných epicentier nákazy je aj Slovák. "K dnešnému dňu evidujeme jedného Slováka, ktorý uviedol cieľ cesty Sierru Leone," povedal Peter Susko z ministerstva zahraničných vecí.

Bežná chrípka

Nedá sa vylúčiť, že smrtiaci vírus sa dostane aj do Európy. Inkubačná doba trvá od desať do 21 dní. "Samozrejme vo fáze inkubačnej doby sa takéto ochorenie nedá rozpoznať," tvrdí Darina Sedláková zo Svetovej zdravotníckej organizácie na Slovensku.

Ebola sa v prvých príznakoch zhruba po troch týždňoch prejavuje ako bežná chrípka so zvýšenou teplotou a zakrvavenými očami. Prenáša sa telesnými tekutinami. Pritom stačí, keď sa dotknete predmetov, ktorých sa dotkol nakazený človek. Na Slovensku ale nemáme špecializované laboratórium, kde by sa krv podozrivého mohla včas vyšetriť.

Prekračuje hranice

"Vzorku človeka by sme poslali do zahraničného laboratória," povedala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Petra Stano Maťašovská. Za posledné obdobie Ebola zabila viac ľudí ako za celú jej históriu.

"Bude náročné zistiť, čo sa v tom víruse zmenilo, že vie prekračovať hranice," myslí si virológ Ivan Košík. Na Slovensku pritom máme len jediné zaradenie, v ktorom by mohol byť nakazený pacient hospitalizovaný. Nachádza sa v jednej z Bratislavských nemocníc a v súčasnosti je v takzvanom spiacom režime.

Prípadov pribúda

Svetová zdravotnícka organizácia teraz uvažuje sprísnení bezpečnostných opatrení, napríklad na letiskách. Nádej na účinnú liečbu eboly však predsa len existuje. Obom Američanom, ktorí sa nakazili v Afrike, podali v hodine dvanástej experimentálne sérum.

Podľa lekárov zabralo a najmä stav mladého lekára, ktorého už liečia v Spojených štátoch, sa rýchlo zlepšuje. Zlá správa pre Američanov však je, že v New Yorku hospitalizovali s podozrením na ebolu ďalšieho muža, ktorý sa nedávno vrátil zo západnej Afriky. Pacienta s podozrením na ebolu už hlási aj Saudská Arábia. Tiež pred časom priletel z postihnutej oblasti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy