Jasno
19°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Američan s ebolou priletí do USA, bude sa liečiť
Zdielať na

Američan s ebolou priletí do USA, bude sa liečiť

WASHINGTON / Spojené štáty začnú v septembri na ľuďoch testovať experimentálnu vakcínu proti ebole. Američan, ktorý sa nakazil v Afrike, priletí domov. Na boj so smrteľnou chorobou vyčlenila Svetová zdravotnícka organizácia 100 miliónov dolárov, informovala britská BBC.

Americké úrady sa rozhodli pustiť do krajiny nakazeného Američana. Nemenovaný pacient by mal priletieť v najbližších dňoch do Atlanty. Bude hospitalizovaný v tamojšej fakultnej nemocnici. Ide o prvého pacienta s ebolou, ktorý kedy bol v USA. Nakazeného umiestia na izolovanú jednotku.

Podľa WHO je nutné šírenie epidémie okamžite zastaviť. Plán organizácie počíta s prevenciou, odhaľovaním a hlásením podozrivých prípadov, a psychickou podporou nakazených ľudí, píše britská BBC.

Stav ohrozenia

"Bavíme sa približne o 100 miliónoch dolárov, ktoré potrebujeme na financovanie tohto plánu. Ten zahŕňa nasadenie zdravotníckeho personálu, epidemiológov a expertov na komunikáciu," povedal hovorca WHO Paul Garwood.

Ebole podľahlo viac ako 700 ľudí, nakazených je 1 300. Sierra Leone vyhlásila stav ohrozenia verejného zdravia a do boja s chorobou povolala bezpečnostné sily.

"Keď sa ebola dostane do hlavného mesta, nastane chaos. Budeme svedkami toho, že medzinárodní partneri i krajania budú chcieť odísť. Nechceme, aby to zašlo tak ďaleko," potvrdil hovorca ministerstva zahraničných vecí Cidie Yahya Tunis.

Ženy v ohrození

Smrtiaci vírus zabíja mužov i ženy bez rozdielu, napriek tomu sú vysokou horúčkou a krvácaním v západnej Afrike viac ohrozené ženy. Dôvodom sú tamojšie kultúrne zvyky.

Choroba sa prenáša telesnými tekutinami, takže sa ľahko infikujú ľudia, ktoré sa o chorých starajú. V západnej Afrike sú to práve ženy, ktoré sa starajú o nevládnych a ktoré pripravujú tela mŕtvych na pohreb.

Vírus sa objavil v Kongu

Ebola je vírusové ochorenie, ktoré spôsobuje vysokú horúčku a krvácanie. Neexistuje žiaden liek ani vakcína.

Vírus sa objavil v 70. rokoch minulého storočia v Kongu. V roku 2000 postihla ebola Ugandu, kedy sa nakazilo  425 ľudí, polovica z nich zomrela.

EÚ poskytla milióny

Európa sa bojí eboly, smrtiaci vírus môže zmutovať. Choroba sa tak stáva hrozbou pre ostatné kontinenty.

Pozrite si priložené video:

Pre ebolu sa stretli zástupcovia britskej vlády. Čína informovala, že cestujúcich zo západnej Afriky umiestili do karantény. Na boj s vírusom zareagovala Európska únia, ktorá uvoľnila štyri milióny eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy