Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slovensko sa vie postarať o štyroch pacientov
Zdielať na

Slovensko sa vie postarať o štyroch pacientov

BRATISLAVA / Smrteľnou ebolou sa k dnešnému dňu nakazilo viac ako tisícsedemsto ľudí, 961 zomrelo. Na africkom kontinente je 34 Slovákov, z toho v epicentre nákazy dvaja. Na Slovensku sa nachádza len jediné zariadenie, kde by mohli byť nakazení ľudia umiestnení. Ale len štyria.

Ak by nakazený cestujúci priletel na bratislavské letisko, umiestnili by ho v karanténnej miestnosti. "Rozhodol by o tom veliteľ zásahu priamo na mieste," uviedla hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Ševčíková.

Pilot by odstavil lietadlo

V prípade, že by si situácia vyžadovala skontrolovať všetkých cestujúcich, tak by pilot musel lietadlo jednoducho odparkovať bokom a nikoho by nemohol pustiť von až do príchodu záchranárskych zložiek. "Sanitka by bola vybavená základnými ochrannými pomôckami, to znamená ochranné rúška, rukavice," uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická.

Komora v spiacom režime

Slovenská republika má jednu podtlakovú komoru na Slovensku, do ktorej by bol nakazený pacient umiestnený. Priviezli by ho takzvaným špinavým vchodom z vonku do budovy, aby sa vyhli interiéru nemocnice. Podtlaková jednotka je momentálne v takzvanom spiacom režime.

Interiér podtlakovej komory:

noviny.sk

Na jedinej fotografie, z vnútra komory je vidieť, že personál sa chráni špeciálnymi skafandrami. Lekári pacienta sledujú z monitorovacej miestnosti. "Kapacita je štyri lôžka," uviedla hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Petra Stano Maťašovská.

Česi sú na tom lepšie

Funkčnosť miestnosti sa stále preveruje. Zriadená bola v roku 2005 a odvtedy bola použitá iba jedenkrát. A to v čase, keď vo svete úradovala vtáčia chrípka. Ležali v nej dvaja pacienti, u ktorých sa neskôr ochorenie nepotvrdilo. Práve preto by mali štyri lôžka - pre celé Slovensko - stačiť. "Nepredpokladáme, že by ten záujem bol vyšší," dodala hovorkyňa nemocnice.

Česká republika je na tom o niečo lepšie. Majú rovnaké zariadenie aké je u nás, akurát, že by sa narozdiel od nás vedeli postarať o oveľa viac nakazených. "Je tu dvadsaťosem lôžok, ale vieme prijať päťdesiat osôb," uviedol brigádny generál Českej republiky Božetěch Jurenka.

Španielsky duchovný Miguel Pajares nakazený ebolou zomrel v Madride. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy