Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Protónová liečba rakoviny zaznamenáva pozitívne výsledky
Zdielať na

Protónová liečba rakoviny zaznamenáva pozitívne výsledky

PRAHA / Lekári na súkromnej klinike v Prahe majú zbraň na zlepšenie liečby nádorových ochorení. Ide o protónovú terapiu, ktorá minimálne poškodzuje zdravé tkanivo v tele.

Protónová terapia je založená na veľmi vysokých terapeutických dávkach, ktoré pôsobia na nádor, no nepoškodzujú pritom zdravé tkanivo. 

Protónové lúče teda neškodia tak veľmi ako röntgenové. Keď lúč narazí na nádor, jednoducho sa zastaví a nepokračuje ďalej v tele. 

Prvé výsledky tejto liečby priniesli pozitívny výsledok. Potvrdzuje to i sedemdesiatročný pacient s ochorením rakoviny prostaty.

"Navrhli mi, či nechcem vyskúšať protónovú liečbu. Súhlasil som a v októbri minulého roka som prišiel do Prahy. Za mesiac som absolvoval dvadsaťjeden ožiarení protónovým lúčom," opisuje rodák z Českej republiky, ktorý žil v Londýne, no vrátil sa domov.

Len desať minúť

Jedno ožiarenie trvá len desať minút a pacientom po ňom nebýva zle. "Bol som schopný sadnúť do auta a ísť hrať tenis či golf. Nemal som žiadne vedľajšie účinky," opisuje Peter Kysel.

Petrovými výsledkami sú nadšení i lekári. "Povedali, že moje výsledky sú vynikajúce. Mám prísť na kontrolu až o šesť mesiacov," teší sa.

Centrum protónovej liečby v Prahe otvorili v decembri 2012. Lekári chcú takýmto spôsobom pomôcť ročne vyše dvom tisícom pacientov s onkologickým ochorením.

Súvisiace články