Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Protónová rádioterapia má pomôcť aj pacientom na Slovensku
Zdielať na

Protónová rádioterapia má pomôcť aj pacientom na Slovensku

Zdroj: img.alibaba.com

Plánovaný synchrotrón predstavuje novú generáciu zariadení pre liečbu rádioterapeutických ochorení.

Na túto tému dnes prišiel prednášať do Ústrednej vojenskej nemocnice SNP v Ružomberku odborník Dan Thomas Llewellyn Jones zo strediska pre protónovú rádioterapiu iThemba z Juhoafrickej republiky. Cyklotrónové centrum Slovenskej republiky, ktoré sa pripravuje na liečbu onkologických ochorení, plánuje prostredníctvom cyklotrónu uzatvoriť so strediskom pre protónovú rádioterapiu iThemba dohodu o poskytnutí know-how.

Plánovaný synchrotrón predstavuje novú generáciu zariadení pre liečbu rádioterapeutických ochorení. Vo svete v súčasnosti existuje približne 35 zariadení, v ktorých sa uskutočňuje protónová rádioterapia. Slovenská republika by sa jej uvedením stala prvou spomedzi nových členských krajín Európskej únie, ktorá bude prevádzkovať túto odbornú technológiu, informovala Katarína Pavlovičová zo spoločnosti Comm.

Protónová rádioterapia predstavuje moderný a efektívny nástroj v boji proti rakovinovým nádorom. Liečba protónmi sa v posledných rokoch presunula z fyzikálnych laboratórií do nemocníc a stáva sa komerčne dostupnou. „Cyklotrónové centrum je príspevkom k vede, výskumu a zdravotníctvu v Slovenskej republike,“ uviedol Peter Lukáč, predseda Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR.

Na Slovensku sa v súčasnosti na liečbu rakovinových nádorov ionizujúcim žiarením používajú predovšetkým lineárne elektrónové urýchľovače. Nevýhodou týchto zariadení je, že dávky žiarenia, ktoré tvoria elektróny a fotóny, klesajú exponenciálne s hĺbkou v tkanive. Následkom toho, maximum dávky nemusí presne súhlasiť s polohou nádoru. „Dnes už nie je problém dať smrteľnú dávku nádorovým bunkám, problém je ochrániť zdravé tkanivo,“ vyjadril sa Ján Ružička, výkonný tajomník Koordinačnej rady Cyklotrónového centra SR.

Protónové cyklotróny sú štvrtou generáciou rádioterapeutických zariadení, ktoré sa využívajú na liečbu onkologických ochorení. Ich hlavnou prednosťou je, že umožňujú maximálne šetriť zdravé tkanivo. Oproti elektrónovej a fotónovej terapii tak môže byť integrálna dávka žiarenia až dva razy nižšia.

Pri klasickej rádioterapii dosahuje úspešnosť zničenia nádoru 60 až 70 percent a niekedy aj viac. Protónová rádioterapia dosahuje úspešnosť liečby o 20 až 30 percent vyššiu. Napríklad pri nádore oka úspešnosť liečby pomocou protónového urýchľovača dosahuje i po piatich rokoch 93 až 95 percent, navyše bez toho, aby pacient prišiel o zrak.

Fyzikálno-technický inštitút Ruskej akadémie vied v Protvine ponúkol Cyklotrónovému centru bezplatne jeden zo svojich prvých piatich prototypov synchrotrónu s podmienkou, aby ho pripravilo pre použitie v Európskej únii. Preto Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR vytvoril s inštitútom spoločný podnik, ktorého cieľom je zriadiť referenčné centrum pre rozšírenie novej rádioterapeutickej metódy na Slovensku a v ďalších štátoch Európskej únie.

Zdielať na

Najčítanejšie správy