Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ženská tvár ovplyvňuje kvalitu milostného vzťahu
Zdielať na

Ženská tvár ovplyvňuje kvalitu milostného vzťahu

Zdroj: Thinkstockphotos

PARÍŽ / Muži si vyberajú partnerky podľa tvaru tváre. Príťažlivé sú vraj ženy so srdcovitým typom tváre, ale pre manželstvo a počatie detí dávajú muži prednosť partnerkám, ktoré majú menej ženské rysy. Tvrdí to štúdia, ktorú uverejnil britský časopis British Journal of Psychology.

Tvar ženskej tváre podľa štúdie určuje aj dĺžku vzťahu. Mužov väčšinou priťahujú ženy s peknou tváričkou a širokými lícnymi kosťami. S týmito však obyčajne prežijú len krátke dobrodružstvo, zatiaľ čo vážny vzťah si vybudujú so ženou, ktorá nemá až také jemné črty.

Muži si najviac potrpia na veľké hlboké oči, plné pery, jemný nos a malú bradu. Tieto charakteristiky sú pravdepodobne určujúce, pokiaľ ide o trvácnosť a kvalitu vzťahu.

Vedci zo Stirlingskej a Glasgowskej univerzity sledovali niekoľko stoviek heterosexuálnych párov a zistili, že muži posudzujú ženy podľa tvaru tváre čisto intuitívne.

Jemné je pekné

Mužom predložili fotografie ženských tvárí a každého požiadali, aby povedali, ktorú by si vybrali na krátky flirt a ktorú na trvalý vzťah.

Pri každej tvári boli dve verzie: jedna s jemnejšími ženskými črtami a druhá s hrubšími, mužskými.

Na základe odpovedí dospeli k záveru, že účastníci štúdie z veľkej väčšiny zvolili pre krátkodobý flirt ženu s jemnými črtami.

Ženské črty, ako malá čeľusť a široké lícne kosti, sú považované za charakteristiky príťažlivej ženy. Naznačujú totiž zdravie a sú spojované s vysokou úrovňou ženského pohlavného hormónu estrogénu, ktorý predpokladá dobrú plodnosť.

Krajšie to majú ťažšie

Tieto kritéria krásy však muži zároveň považujú za hrozbu. Majú totiž tendenciu považovať ženy s menej ženskou, a teda menej príťažlivou tvárou, za záruku vernosti, čo je hlavným merítkom pri výbere partnerky na život.

Predchádzajúce štúdie ukázali, že krajšie partnerky bývajú častejšie neverné. Riziko ešte narastá, ak ich partner nepatrí k tým pekným.

Súvisiace články