Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Silikón, ktorý zabíja! Ženy aj tak riskujú
Zdielať na

Silikón, ktorý zabíja! Ženy aj tak riskujú

CARACAS / Venezuelská vláda bije na poplach pre obľúbené, i keď zakázané silikónové injekcie do dámskeho pozadia. Silikónovým gélom sa mesačne v krajine nechá vylepšiť až 2000 mladých žien. Plastickí chirurgovia však upozorňujú na veľké zdravotné riziko. Silikónová kúra pozadia už zabila niekoľko žien. Z viacerých dámskych zadkov museli lekári silikón operačne odstrániť, pretože ženy sužovali bolesti a neustále zápaly v tele.

Krása bolí

Mnoho žien sníva o dokonalom tele. Vo Venezuele sú tým ženy priam posadnuté. 30-ročná Evelyn sa rozhodla podstúpiť plastickú operáciu zahŕňajúcu aj implantovanie silikónového gélu do zadku. Tento silikón je tiež známy ako syntetický polymér alebo biopolymér. Je aplikovaný pod kožu pacienta a šíri sa v tkanive, aby vyrobil lichotivé krivky. Tento zákrok jej mal zmeniť tvar týchto partií na 23 rokov, priniesol jej však len veľké zdravotné problémy.

Evelyn začala po operácii pociťovať silnú bolesť v ľavej nohe, sčervenala jej noha a pálilo ju v dolnej časti chrbta. Lekári potvrdili, že išlo o reakciu na zákrok. Musela preto podstúpiť ďalšiu operáciu. "Po tejto operácii už odmietam akékoľvek estetické zákroky na svojom tele," povedala Evelyn de Aguiar. Miestne média priniesli minulý rok informáciu, že po zbabraných operáciách zomrelo až 17 žien. "Až 30 percent našich žien vo veku od 16 do 55 rokov si dalo spraviť operáciu pomocou silikónu," povedal prezident venezuelskej asociácie plastických chirurgov Jesus Pereira.

Nelegálne injekcie

"V krajinách ako sú Argentína, Brazília a Mexiko nie je tento zákrok zakázaný. Vo Venezuele je distribúcia a predaj takýchto injekcií ilegálny," povedal plastický chirurg Daniel Slobodianik. Napriek tomu, asociácia kozmetických chirurgov odhaduje, že až 2 000 žien ročne si dáva pichnúť takéto nebezpečné injekcie. 

V posledných troch desaťročiach vyhrala Venezuela viac titulov na súťažiach krásy ako ktorákoľvek iná krajina. Súťaže krásy sa stali priam národným športom a posadnutosťou. Dokazuje to aj veľmi vysoký predaj kozmetiky v tejto krajine. Mimovládne organizácie vyzývajú vládu, aby začala robiť veľké kampane, ktoré by varovali ženy pred nebezpečenstvom nelegálnych kozmetických operácií. Hoci zákony vo Venezuele ukladajú prísne sankcie za nezákonné operácie, štátna regulácia je vraj len minimálna.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy