Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Veľa fotiek na Facebooku škodí vzťahom
Zdielať na

Veľa fotiek na Facebooku škodí vzťahom

WASHINGTON, LONDÝN / Prehnané vystavovanie fotografií na internetových sociálnych sieťach typu Facebook môže mať negatívny dopad na priateľské a partnerské vzťahy v reálnom živote. Zistila to podľa americkej televízie CBS štúdia výskumných tímov britských univerzít.

Každý informácie vstrebáva inak

Ľudia, ktorí pridávajú fotografie na Facebook podľa štúdií nemajú kontrolu nad tým, ako budú tieto snímky vnímať rôzne typy ich "priateľov". "Je dobré pamätať na to, že informácie, ktoré dávame svojím ´priateľom´ na Facebooku, sa vlastne dostávajú k rôznym kategóriám ľudí: k partnerom, priateľom, rodine, kolegom, známym," uviedol k štúdii ich hlavný autor David Houghton. "A každá táto skupina sa na zdieľané informácie pozerá inak," dodal.

Rodinné fotografie sú prijateľné

Výskum ukázal, že tí, ktorí na sieti často vystavujú fotografie, riskujú poškodenie vzťahov v reálnom živote. "Je to preto, že ľudia s výnimkou veľmi blízkych kamarátov a príbuzných, sa nepozerajú príliš ústretovo na tých, ktorí neustále ukazujú fotografie seba samých," uviedol Houghton.

Štúdie dospeli k záveru, že tí, ktorí zdieľajú na sieti viac fotografií, zaznamenávajú vo svojich vzťahoch pokles dôveryhodnosti a blízkosti.

Čím viac fotografií užívateľ na Facebook vystaví, tým viac trpí jeho skutočné priateľstvo. K utuženiu partnerského vzťahu naopak prispieva vystavovanie rodinných fotografií, píše sa v správe.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA/Lidové noviny

Súvisiace články