Skoro jasno
22°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Samovraždy detí. Takto rozpoznáte problém
Zdielať na

Samovraždy detí. Takto rozpoznáte problém

BRATISLAVA / Prepáč. Takto sa končia listy, ktoré by nikto z nás nikdy otvoriť nechcel. Listy od detí pre rodičov, na rozlúčku. Minulý rok si na život siahli desiatky detí! Tento rok pribúdajú ďalšie... Je teda na mieste sa opýtať - či sa takejto tragédii dá zabrániť? Odborníci sú presvedčení o tom, že áno.

V roku 2012 si na život siahlo až 73 detí a študentov. Väčšinu z nich sa podarilo zachrániť, siedmich však nie... "Napísal mi, podrezal som si žily, prepáč," hovorí matka jedného z mladíkov. 

6 chlapcov, jedno dievča...

Jaro mal 20 rokov, Dávid len 17. Janko 9. "Neviem, kde zobral ten špagát," otec jednej z obetí. Dôvody, ktoré  nechávajú v písané v listoch na rozlúčku, sú pre nás až smutne banálne.

Nešťastná láska, zlé výsledky v škole, ale aj šikana, ktorú škola nedokázala zvládnuť. "Pre nich je vlastne všetko definitívne, neuvažujú v nejakých intenciách, niekoľkých rokov dopredu. Pokiaľ je nejaká emócia veľmi silná, prevalcuje ich, tak to môžu riešiť takýmto extrémnym spôsobom," hovorí psychologička Monika Longauerová.

Skôr, ako nešťastne zamilované dievča otvorí okno, alebo si malý chlapček uviaže slučku zo špagáta, prežíva veľmi silné depresie. Utiahne sa, prestane sa hrať s deťmi, alebo hľadá spoločnosť už len na sociálnych sieťach. Podľa psychologičky je práve ticho tým najhlučnejším volaním o pomoc. "Akúkoľvek výraznú zmenu správania jednoducho vnímať ako nejaký signál," dodáva psychologička.

Na rodičoch leží ťažká úloha. Počúvať a hovoriť aj o vlastných chybách, bolestiach a zlyhaniach, aby dieťa pochopilo, že zlé veci sa prosto stávajú. A stávajú sa každému z nás. "Využiť možno aj teraz tieto letné dovolenky na to, aby sa ten vzťah zlepšil. Veľa rodičov dá jednoducho dieťa do tábora a je to možno nejaká príležitosť, ktorú prepásol, ktorú by mohol využiť možno lepšie," dodáva psychologička Monika Longauerová.

Téme sa venuje reportérka Dana Strculová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články