Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Vo vesmíre by vám slzy netiekli, pozrite sa...
Zdielať na

Vo vesmíre by vám slzy netiekli, pozrite sa...

MEDZINÁRODNÁ VESMÍRNA STANICA / Deti majú občas zákerné otázky. Pýtajú sa dospelých, ako prišli na svet či odkiaľ sa vzal vietor. Viete, čo by ste im napríklad odpovedali, keby sa vás spýtali, či sa dá vo vesmíre plakať?

Vedec nakrútil odpoveď pre deti

A preto prichádza kanadský astronaut Chris Hadfield s ďalšou sériou svojich inštruktážnych videí. Rozpráva na webkameru a vysvetľuje, čo sa deje so slzami vo vesmíre.A či sa vôbec dá vo vesmíre plakať.

"Nedokážem plakať na príkaz, tak si vezmem pitnú vodu, dám si ju do očí, ako keby som plakal, a uvidíme, čo sa stane - keď je oko plné sĺz," navnadzuje deti Hadfield vo videu.

Keď je oko plné sĺz...

"Môžete plakať, ale je tu istý rozdiel: slzy vám stekať po tvári nebudú, nebudú padať. Takže majte po ruke kapesník," komentuje Hadfield v denníku Daily Telegraph. Pre ilustráciu si teda vedec navlhčí oči vodou, ale tie skutočne vďaka mikrogravitácii na obežnej dráhe nestekajú, ale vytvárajú malé jazierka, ktoré vašu tvár nie a nie opustiť. Naopak, "obťažujú" vaše líce, nos... Pozrite sa sami!

Nedávno Hadfield vysvetľoval deťom, ako si majú vo vesmíre umývať ruky. Ako teda? Veľmi jednoducho. Stačí si vytlačiť bublinu vody do vzduchu, chytiť ju, ruky si v nej poumývať a poriadne poutierať! VIAC TU. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

YouTube

Súvisiace články