Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Odborníci menia názor, káva už nie je problém...
Zdielať na

Odborníci menia názor, káva už nie je problém...

Lekári a odborníci donedávna pitie kávy označovali ako neresť. Dnes je to skôr naopak. Jedna vec je to, čo hovoria lekári, druhá zase, na čo sme si zvykli ... a kávu pijeme tak či tak. Existuje dokonca aj rebríček povolaní, ktorý prezrádza, v akom zamestnaní sa vypije najviac kávy.

Najviac kávičkujú laboratórni vedci

Priemer 2-3 kávy denne nás-redaktorov v rebríčku povolaní spolu so spisovateľmi zaradil na štvrté miesto. Predbehli nás iba učitelia, PR manažéri a absolútni víťazi - laboratórni vedci. Tradične upodozrievaní úradníci či zdravotné sestry skončili až na 13. a 14. mieste. Máme sa z toho tešiť a či vážne sa nad sebou zamyslieť?

Odborníci kávu donedávna neodporúčali, dnes si ju nevedia vynachváliť. "Zpozitívnych vlastností je to množstvo antioxydantov, viac ako v zelenom čaji," informovala odborníčka na výživu RÚVZ MUDr. Alžbeta Béderová. Podľa najnovších výskumov káva znižuje riziko mŕtvice, cukrovky, Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby, astmy, rakoviny hrubého čreva, depresie či dny. 

Radšej pravidelne

"My dnes nezastávame názor, že by káva bola škodlivá," dodáva kardiológ doc. MUDr. Gabriel Kamenský. Dokonca aj tým, ktorí majú problém s vysokým tlakom. "Treba byť opatrní u tých, ktorí pijú tú kávu veľmi silnú a zriedka," dodal Kamenský. Preto vraj keď piť kávu, tak pravidelne. "Tie 2-3 kávy denne si môžu dať," hovorí Béderová.

PoradieZamestnanie
1. Vedec v laboratóriu
2.Marketing - PR
3. Učiteľ
4. Novinár - spisovateľ
5. Zdravotník
6. Lekár
7. Kuchár - čašník
8. VŠ pedagóg
9. Sociálny pracovník
10.Finančník
11. Opatrovateľ
12.Pracovník v oblasti ľudských zdrojov
13. Sestrička
14. Úradník
15.Vyučený remeselník

 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články