Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Revolučný vynález! Kuny odstrašíte levími výkalmi
Zdielať na

Revolučný vynález! Kuny odstrašíte levími výkalmi

Krakovskú zoologickú záhradu zavalili žiadosti. Každý chce leví trus. Dôvod je jednoduchý. Poliaci sú totiž presvedčení, že dokáže odplašiť kuny.

Kuny sa v Krakove premnožili

Poliaci si s kunami nevedia rady. Okrem toho, že im chodia kradnúť vajcia, zvyknú poškodzovať aj káble v autách. Tomu by však mal byť koniec. Poliaci odhalili nový spôsob, ako sa ich zbaviť. "Máme veľký problém s kunami, premnožili sa nám tu, ale dozvedeli sme sa, že levie výkaly dokážu kuny odplašiť," tvrdí jedna z obyvateliek mesta.

Viacerí Poliaci sa o tomto spôsobe dočítali v miestnych novinách. Odvtedy vraj chodia do Zoologickej záhrady v Krakove desiatky žiadostí o leví alebo tigrí trus.

"Sú ľudia, ktorí nám telefonujú a prosia nás, aby sme im dali výkaly veľkých mačkovitých šeliem. Bohužiaľ im ich nemôžeme dať z epidemiologického hľadiska," myslí si riaditeľka krakovskej ZOO Dorota Koźmińska.

Veterinár navrhuje mačacie výkaly

"Veterinárne predpisy nám nedovoľujú tieto výkaly vynášať mimo ohrady kvôli ochrane zdravia," tvrdí veterinár Andrzej Krzakowski. Aj keď poľské zoologické záhrady nemôžu dávať levie výkaly k dispozícii verejnosti, navrhujú proti kunám novú stratégiu.

"Myslím si, že ak by sme od našich domácich mačiek mali dosť výkalov, mohlo by to pomôcť proti kunám," dodáva veterinár. Slovákom sa však takáto metóda zdá byť divná. Dávajú prednosť radšej klasickým spôsobom, ako sú pasce alebo  takzvané elektroodplašovače.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články