Jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Túlavé zvieratá bude v Bratislave odchytávať Sloboda zvierat
Zdielať na

Túlavé zvieratá bude v Bratislave odchytávať Sloboda zvierat

Bratislavský magistrát sa na rokovaní dohodol so Slobodou zvierat na opatreniach pri odchyte túlavých zvierat a prevádzke karanténnej stanice v ich útulku. Samospráva bude na ich prevádzku mesačne prispievať sumou 4 150 eur.

Dohodli sa

Mesto a Sloboda zvierat podpísali dočasnú zmluvu, ktorá vychádza zo základných zmluvných pravidiel a povinností platných do 7. septembra, kedy prestala platiť dvojročná zmluva. Podľa Andrassyho mesto počas tohto týždňa vyhlási novú súťaž a až do uzatvorenia zmluvy s jej víťazom bude zabezpečovať aktivity vyplývajúce zo zákona o veterinárnej starostlivosti Sloboda zvierat. Dočasná zmluva medzi mestom a Slobodou zvierat bude platiť najneskôr do 31. decembra.

V prípade, že víťaz súťaže bude známy pred týmto termínom, platnosť dočasnej zmluvy bude ukončená automaticky po podpise novej. Včerajším dňom tak skončili aj mimoriadne opatrenia, ktoré magistrát prijal v piatok spolu s mestskou políciou a bratislavskou zoologickou záhradou. Mesto tak zabezpečovalo nevyhnutné aktivity vyplývajúce zo zákona o veterinárnej starostlivosti.

Zĺhavý proces

Sloboda zvierat v piatok upozornila, že k 7. septembru skončila platnosť dvojročnej zmluvy na odchyt zabehnutých, túlavých, zranených a mŕtvych zvierat na území Bratislavy, a mesto do toho dátumu avizovanú verejnú súťaž nevypísalo. Hovorca primátora doplnil, že mesto sa o stanovenie podmienok súťaže snažilo od začiatku roka, zákon o verejnom obstarávaní a stanovenie podmienok sú však podľa neho tak komplikované, že ich mesto muselo niekoľkokrát konzultovať s Úradom pre verejné obstarávanie, aby do súťaže získalo čo najviac záujemcov.

Magistrát ešte v piatok oslovil Slobodu zvierat formou objednávky, aby pre mesto vykonávala nevyhnutne služby aj naďalej. „Ak zistíme, že súťaž nevieme ukončiť v kratšom čase ako je koniec tohto kalendárneho roka, tak v zmysle zákona pôjdeme opäť na objednávku vo vzťahu k Slobode zvierat, aby nám zabezpečovala tie nevyhnutné práce, ktoré pre mesto realizovala ostatné dva roky na základe zmluvy,“ povedal Andrassy.

Zároveň dodal, že zákon im umožňuje pristúpiť k spolupráci na základe objednávky a nie zmluvy, ak nejde o väčšiu sumu ako 10-tisíc eur. Sloboda zvierat asanačnú službu pre hlavné mesto vykonáva od roku 1995, odkedy niekoľkokrát po sebe vyhrala konkurz na vykonávanie činnosti. Ročne z ulíc hlavného mesta odchytí 2 500 zvierat, ktoré vráti do rúk pôvodných majiteľov alebo umiestni do nových rodín formou adopcií.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy