Jasno
19°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Móla z betónu a kovu. Z Japonska priplávali až do Ameriky
Zdielať na

Móla z betónu a kovu. Z Japonska priplávali až do Ameriky

Túto jeseň zaplavia pobrežie Spojených štátov a Kanady veľké trosky. Aspoň to predpovedajú experti. Trosky prináša oceán z Japonska po ničivej tsunami. Prívalová vlna tam minulý rok udrela po silnom zemetrasení a zmietla z povrchu zeme celé mestá.

Už sú zvyknutí

Na americké pobrežie už oceán priplavil obrovský pontón, člny či motorku. Japonská vláda už obom krajinám naznačila, že pri odstraňovaní trosiek chce pomáhať. Finančná, prípadne technická pomoc má byť zároveň vďakou za podporu oboch krajín pri minuloročnej katastrofe. 

Obrovské mólo odtrhnuté počas minuloročného zemetrasenia a tsunami v Japonsku priplávalo v júni na pláž v americkom štáte Oregon. Japonský konzulát v stredu potvrdil, že mólo priniesli tsunami a pochádza z prístavu Misava na severovýchodnom pobreží krajiny. Dvadsaťmetrové mólo je vyrobené prevažne z betónu a kovu a má na sebe pripevnenú kovovú výrobnú značku s japonskými nápismi. Priplávalo na malebnú pláž Agate Beach severne od Newportu.

Najväčší nátresk očakávajú v roku 2014

Priviezli sa na ňom však aj morské hviezdice a ďalšie organizmy, ktoré sa v tamojšom prírodnom prostredí nevyskytujú. Američania sa nestačia diviť, čo všetko si už našlo cestu cez oceán na ich západné pobrežie. Okrem najnovšieho prekvapenia v podobe móla to už boli futbalové lopty, bóje, stavebný materiál či bludná loď bez posádky.

Trosky a ďalšie predmety putujú naprieč Tichým oceánom od marca 2011, keď Japonsko zasiahlo mohutné zemetrasenie, ktoré sprevádzali veľké vlny cunami. Predpokladá sa, že prírodná katastrofa zmietla do oceánu okolo 5 miliónov ton trosiek, z ktorých časť v súčasnosti križuje oceán. Ich hlavný nápor však v Severnej Amerike neočakávajú skôr ako v marci 2014.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

isifa

Súvisiace články