Zatiahnuté, dažďové prehánky
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Supertvor. Príroda ho našťastie nestvorila
Zdielať na

Supertvor. Príroda ho našťastie nestvorila

Chceli by ste vedieť loziť po stene alebo podľa čuchu zistiť, či sa vo vašom okolí nachádza niekto, s kým by ste si založili rodinu? Tak to nie je zlý nápad, ale matka príroda si takéto špeciality vyhradila pre zvieratá. Ľuďom podobné radosti akosi odoprela. A keby len tieto. Niektoré zvieratá majú schopnosti, pri ktorých môžeme od závisti priam ozelenieť.

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, že zvieratá majú od prírody také schopnosti, o ktorých sa ľuďom tzv. pánom tvorstva ani len nesníva. Takých príkladov je množstvo. My sme teda zašli do bratislavskej zoologickej záhrady a zamerali sa na zvieratá, ktoré tam môžete vidieť.

Spiderman? Nie gekon!

Napríklad o lezení po skle alebo po strope len tak bez pomôcok sa nám môže len snívať. Gekony sa nad tým vôbec nezamýšľajú a lezú, kde chcú. Umožňujú im to milióny vláken, ktorými majú pokryté labky. "Medzi povrchom prostredia, po ktorom sa pohybujú a týmito vláknami vznikajú väzby, ktoré im umožňujú loziť," vysvetlila Katarína Matejovičová zo ZOO Bratislava.

Keď už sme pri lezení, určite by sme ocenili otočné členky. Tie ľudské v tomto smere veľmi flexibilné nie sú. Za to členky pánd červených alebo nosáľov červených sú na lezenie prispôsobené dokonale. "Majú také špeciálne členky, ktoré vedia otočiť o 180 stupňov."

Bez vody a jedla

Extrémnu výdrž bez potravy majú krokodíly.  "Keď sa nažerie, tak potom potravu trávi a vydrží bez potravy aj rok," priblížila Matejovičová.

Najviac vody na raz vie okrem ťavy vypiť aj žirafa. Na jedno napitie je to až 40 litrov. Príroda to tak zariadila, aby nemuseli piť často. Je to pre nich totiž doslova životu nebezpečné. "Skloní krk k napájadlu a vtedy môže na ňu zaútočiť lev, ktorý jej kusne do krku," poukázala.

Chuť páriť sa šelmy vyňuchajú

A viete, čo majú spoločné kopytníky s mačkovitými šelmami? Jacobsonov orgán, teda prídavný čuchový orgán, ktorý majú ukrytý v papuli. Tým môžu podľa Matejovičovej zvieratá rozlišovať podnety týkajúce sa reprodukcie.

Povedané jednoduchšie - vďaka nemu zistia, či je v okolí niekto, kto sa chce páriť. Ale zároveň aj to, či je zdravý a na párenie vhodný.  "Ak by sme takýto orgán mali aj my, tak by sme vedeli zistiť, či je objekt nášho záujmu vhodný na párenie, či je pripravený páriť sa a najmä, či je v tom období, kedy sa páriť chce," poznamenala.

Supertvor však neexistuje

Takýchto schopností a daností majú zvieratá oveľa viac, keby sme ich pospájali do jedného tvora, bol by tak dokonalý, že príroda asi vie, prečo to doteraz neurobila.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA, TV JOJ

Súvisiace články