Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vedci zistili, prečo sú krásne červené paradajky bez chuti
Zdielať na

Vedci zistili, prečo sú krásne červené paradajky bez chuti

Krásne červená farba paradajok, ktorá vznikla dlhoročným šľachtením, je údajne dôvodom ich častej mdlej chuti. Vyplýva to z výskumu amerických vedcov. Bádatelia teraz chcú paradajky geneticky pozmeniť, aby boli zároveň pekné aj chutné.

Mnohé paradajky z obchodov nemajú dobrú chuť, pretože boli dlhé roky šľachtené predovšetkým na perfektný vzhľad. "V snahe o rovnomerné a sýte vyfarbenie bol poškodený gén zodpovedný za tvorbu látok, ktoré vnímajú chuťové bunky," uviedla biochemička Ann Powellová z Kalifornskej univerzity.

Gén zabraňuje sfarbeniu

Tento gén zaisťuje v paradajkách tvorbu chlóroplastov, ktoré prepožičiavajú nezrelým paradajkám ich zelenú farbu a zisťujú im cukor a farbivá (karotenoidy). Akonáhle paradajka dozreje, gén však zabráni úplnemu sfarbeniu paradajky, takže mu na niektorých miestach zostanú zelené fľaky.

Je však známe, že spotrebitelia dávajú prednosť úplne červeným rajčiakom. Z tohto dôvodu sa šľachtitelia už viac ako 70 rokov snažia o to, aby ich rajčiaky boli rovnomerne červené.

Vedci chcú genetickú zmenu

Počas šľachtenia, kedy vzniklo množstvo rôznych odrôd paradajok, bol tento gén poškodený. Výsledkom je, že paradajky sú skutočné krásne červené, ale na druhej strane sú málo sladké a mdlej chuti. Vedci teraz plánujú, že rajčiaky geneticky pozmenia, aby lepšie chutili a nestratili pritom svoju lákavú farbu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články