Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Z obce Strelníky odviezli trosky zrúteného záchranárskeho vrtuľníka
Zdielať na

Z obce Strelníky odviezli trosky zrúteného záchranárskeho vrtuľníka

STRELNÍKY / Na ihrisku v Strelníkoch pristál vrtuľník spoločnosti, ktorá z miesta nešťastia prepravila trosky havarovaného stroja. Vrtuľník v sieti na lane doviezol postupne polámené kusy na ihrisko, kde ich naložili na nákladné autá a odviezli.

V kotline, kam vrtuľník s posádkou a pacientom krátko po štarte dopadol, tak po sobote nezostalo nič. Tragédiu ale stále pripomínajú polámané obhorené stromy v okruhu desiatok metrov.

Trosky stroja museli najskôr nájsť, dôkladne preskúmať a potom pripraviť na transport.

Vrtuľník v sobotu ráno vzlietol krátko po svitaní. Trvalo len pár minút a na ihrisko v obci Strelníky doniesol upevnené na lane prvé trosky z miesta nešťastia.

Tri lety

Z nového záchranárskeho vrtuľníka, ktorého posádka bola neustále pripravená na zásah v teréne, zostali poškodené a zničené kusy plechov.

Náklad zložili na lúku a posádka opäť letela späť na miesto nešťastia. Muži medzičasom nakladali trosky na nákladné autá.

"Preprava trosiek si vyžadovala 3 transportné lety, ktoré prebehli bez komplikácií k čomu pomohlo aj dobré počasie," informoval Miroslav Kováč z prepravnej vrtuľníkovej spoločnosti.

Nákladiaky s troskami odišli z obce ešte pred desiatou ráno. Vyšetrovatelia totiž ukončili ich obhliadku. Čiernu skrinku analyzuje letecký a námorný vyšetrovací úrad.

​V stredu pred polnocou sa v lokalite Strelníky zrútil záchranársky vrtuľník s trojčlennou posádkou a zranenou osobou. Záchranárske zložky našli vrak vrtuľníka a štyri telá bez známok života po niekoľkých hodinách hľadania.

Česť zosnulým

Posádku tvorili pilot Ján Rušin, lekárka Patrícia Krajňáková a záchranár František Bartoš. "Pilot vrtuľníka mal 50 rokov. Počas svojej leteckej kariéry nalietal viac ako 4 640 letových hodín, čím patril medzi najskúsenejších pilotov v spoločnosti. Súčasťou leteckého záchranárskeho tímu bol od roku 1995. Lekárka mala 46 rokov a v záchranárskom vrtuľníku lietala od roku 2014. Na palube sa nachádzal aj 32-ročný záchranár František Bartoš, ktorý pôsobil v ATE najskôr ako letecký mechanik a od roku 2009 ako letecký záchranár," informovala hovorkyňa spoločnosti Zuzana Hopjaková. Vrtuľník uviedla spoločnosť ATE do prevádzky len v polovici augusta.

​Smúti celá obec

Samotná starostka obce Strelníky Miroslava Lamperová tvrdí, že na túto tragédiu nikdy nezabudne. Bola medzi prvými, ktorá sa o nešťastí dozvedela. Pri krízovom štábe čakala celú noc na nové informácie. "Toľko kávy ako teraz som ešte nikdy neurobila," tvrdí.

Nešťastie zasiahlo celú obec, keďže 38-ročný muž, pre ktorého vrtuľník letel, zo Strelníkov pochádzal. Až do jeho pohrebu budú dvakrát denne zvoniť kostolné zvony.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy