Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Žltačka typu B sa šíri v Banskobystrickom okrese
Zdielať na

Žltačka typu B sa šíri v Banskobystrickom okrese

Archívne video

BANSKÁ BYSTRICA / Jeden prípad ochorenia na akútnu vírusovú hepatitídu typu B (žltačka typu B) u dospelej ženy z Banskej Bystrice hlási Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica. Podľa hovorkyne RÚVZ Márie Tolnayovej, je výskyt tohto typu žltačky pre leto typický, ale v tomto prípade nejde o nákazu súvisiacu s potravou.

Nakazená žena má v anamnéze tetovanie a kontakt s drogovo závislou osobou. Laboratórne vyšetrenia boli na toto ochorenie pozitívne a odborníci zabezpečili protiepidemické opatrenia.

Najvyššia chorobnosť bola vo vekovej skupine 35 až 44 rokov. "Odhaduje sa, že globálne len asi päť percent ľudí s chronickou hepatitídou vie o svojom ochorení a len jedno percento sa lieči. Pritom je k dispozícii účinná liečba, ale aj účinné očkovanie na zabránenie vzniku hepatitídy B,“ uviedla Tolnayová. Ako pôvod ochorenia bolo v prípadoch mimo nakazenia cez tráviaci trakt zistené aplikovanie drogy, odbery krvi, transfúzia, piercing a v 30 prípadoch bol pôvod ochorenia nezistený. "Vysoká, vekovo špecifická chorobnosť na hepatitídu typu B odborníkom napovedá, že na prenose nákazy bude mať významný podiel nechránený pohlavný styk,“ doplnila hovorkyňa.

Banskobystrickému kraju podľa vlaňajších štatistík patrí nelichotivé druhé miesto vo výskyte rôznych druhov žltačiek (najmä typu A) a spolu s Košickým krajom má aj najvyšší medziročný nárast týchto ochorení. Ochorenie na tento typ žltačky na rozdiel od ostatných typov v kraji v porovnaní s rokom 2015 vlani klesol o 23 percent. Ochorenia boli zaznamenané vo všetkých krajoch s maximom v Banskobystrickom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy