Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Búrky na horách. Týchto chýb sa vyvarujte
Zdielať na

Búrky na horách. Týchto chýb sa vyvarujte

VYSOKÉ TATRY / Búrka na horách nie je nič príjemné. Je prirodzené, že sa pred ňou chce človek skryť. Na túre to nie je vždy také jednoduché. Prinášame vám niekoľko rád o tom, ako sa zachovať počas búrky na horách. V prvom rade, nepanikárte.

"Blesk nedokážeme preddvídať, ani miesto ani čas. Takže stopercentná ochrana asi nikdy nebude. Existujú však základné pravidlá ako by sme sa mali správať. V prvom rade by sme počas bleskovej aktivity nemali utekať. Môže totiž vzniknúť takzvané krokové napätie, ktoré môže spôsobiť smrteľné zranenie," uvádza Jozef Janiga, riaditeľ Horskej záchrannej služby.

Schovávať pred bleskom by sme sa nemali ani pod stromami či pod skalami. Vytvoríme totiž takzvaný skratový mostík a nebezpečenstvo zásahu bleskom sa zvyšuje. "Odporúča sa zastať na mieste, sadnúť si na nejakú izolovanú podložku, na nejakú karimatku alebo batoh a dať si cez seba pršiplášť, a počkať. Búrková činnosť trvá väčšinou len nejakých 20 minút, maximálne hodinu," radí Janiga. 

Po tom príde prechodné alebo trvalé zlepšenie počasia, ktoré môžete využiť na to, aby ste sa schovali do bezpečia. Najmä v tomto období by ste však v základnej turistickej výbave mali mať pršiplášť alebo nepremokavú bundu

Určite by bolo vhodné, aby ste si ešte pred výletom pozreli predpoveď počasia. "V prvom rade treba plánovať trasu tak, aby sme išli na túru skoro ráno, aby sme v obedňajších hodinách boli už niekde nižšie, na chatách alebo v civilizácii," hovorí Janiga. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy