Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Záchranná stanica v Orechovej Potôni prichyľuje aj cirkusové zvieratá
Zdielať na

Záchranná stanica v Orechovej Potôni prichyľuje aj cirkusové zvieratá

ORECHOVÁ POTÔŇ / Záchrannú stanicu v Orechovej Potôni otvorili len pred rokom. Doteraz v nej už našli domov, veľmi podobný tomu v prírode, desiatky zvierat zachránených z cirkusov a z nevhodných pomerov v domácich chovoch. Pôvodný zámer, poskytnúť útočisko pre mačkovité šelmy, sa ale trochu zmenil – záchranu totiž potrebujú aj ďalšie zvieratá.

Biele tigríča Carmen môžu pohladiť už len jej dvaja ošetrovatelia. V záchrannej stanici pri Orechovej Potôni vytvárajú pre obyvateľov čo najprirodzenejšie prostredie, približujúce sa prírodnému. "Majiteľka parku zachránila prvú levicu, ktorá bola odvrhnutá matkou, táto myšlienka sa začala rozrastať, začali sme sa viac zaujímať o týrané zvieratá a zvieratá zo zlých domácich chovov," hovorí riaditeľ Marián Polák.

Následne založila občianske združenie na záchranu mačkovitých šeliem. Ale postupne pribúdali aj iné zvieratká zo stiesnených priestorov, cirkusov a nezvládnutých domácich chovov.

Po 20. rokoch majú medvede Trudy a Hildegarda vďaka dobrým ľuďom nad sebou namiesto šapitó slnko a hviezdy. "Dvadsať rokov boli naučení na kolobežkovanie, čiže oni 20 rokov vykonávali ten jeden povel," rozpráva Patrícia z parku. Mnohé museli zo zajatia a zlého zaobchádzania vykúpiť, ak ich aj pôvodní majitelia nezvládnu, radšej ako darovať ich nechajú akýmkoľvek spôsobom uhynúť. 

"Zvyknú nám ľudia zavolať, alebo pošlú e-mail, že majú nejaké zvieratko, o ktoré sa už nevedia postarať. Aj leguán k nám prišiel tak, že malý chlapec sa ho bál, dostal ho pravdepodobne ako darček," opisuje Patrícia. 

Súvisiace články