Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Našli čiernu skrinku zo zrúteného vrtuľníka
Zdielať na

Našli čiernu skrinku zo zrúteného vrtuľníka

STRELNÍKY / Záchranári našli čiernu skrinku záchranárskeho vrtuľníka, ktorý havaroval v stredu pred polnocou v lokalite Strelníky v Banskobystrickom okrese. Čiernu skrinku si prebral Letecký a námorný vyšetrovací úrad, ktorý bude prípadné získané informácie analyzovať.

Pre identifikáciu štyroch obetí havarovaného vrtuľníka budú podľa hovorcu potrebné testy DNA. Ako informoval hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík, po páde a požiari stroja bola na mieste teplota viac ako dvetisíc stupňov Celzia.

Polícia na mieste

Trosky vrtuľníka naďalej stráži na mieste nehody polícia. Vyšetrovatelia ministerstva už ukončili obhliadku miesta a trosky vrtuľníka si v najbližších hodinách z miesta nehody vyzdvihne spoločnosť Air Transport Europe.

​V stredu pred polnocou sa v lokalite Strelníky zrútil záchranársky vrtuľník s trojčlennou posádkou a zranenou osobou. Záchranárske zložky našli vrak vrtuľníka a štyri telá bez známok života po niekoľkých hodinách hľadania. 

Česť zosnulým

Posádku tvorili pilot Ján Rušin, lekárka Patrícia Krajňáková a záchranár František Bartoš. „Pilot vrtuľníka mal 50 rokov. Počas svojej leteckej kariéry nalietal viac ako 4 640 letových hodín, čím patril medzi najskúsenejších pilotov v spoločnosti. Súčasťou leteckého záchranárskeho tímu bol od roku 1995. Lekárka mala 46 rokov a v záchranárskom vrtuľníku lietala od roku 2014. Na palube sa nachádzal aj 32-ročný záchranár František Bartoš, ktorý pôsobil v ATE najskôr ako letecký mechanik a od roku 2009 ako letecký záchranár,“ informovala hovorkyňa spoločnosti Zuzana Hopjaková. Vrtuľník uviedla spoločnosť ATE do prevádzky len v polovici augusta.

Smúti celá obec

Samotná starostka obce Strelníky Miroslava Lamperová tvrdí, že na túto tragédiu nikdy nezabudne. Bola medzi prvými, ktorá sa o nešťastí dozvedela. Pri krízovom štábe čakala celú noc na nové informácie. "Toľko kávy ako teraz som ešte nikdy neurobila," tvrdí. 

Nešťastie zasiahlo celú obec, keďže 38-ročný muž, pre ktorého vrtuľník letel, zo Strelníkov pochádzal. Až do jeho pohrebu budú dvakrát denne zvoniť kostolné zvony.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy