Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Zo Slovenského raja odviezli trosky vrtuľníka, skúmajú príčiny tragédie
Zdielať na

Zo Slovenského raja odviezli trosky vrtuľníka, skúmajú príčiny tragédie

SLOVENSKÝ RAJ / Trosky vrtuľníka, ktorý sa v piatok zrútil do rokliny v Slovenskom raji, už odviezli. Pomáhal pri tom ďalší vrtuľník. Oblasť je už znovu otvorená aj pre turistov. Čo bolo príčinou nešťastia, pri ktorom zahynuli všetci štyria záchranári, zisťujú vyšetrovatelia spolu s leteckým úradom.

"Doma nám prestala fungovať elektrina a potom hlásili, že spadol vrtuľník na elektrické vedenie. Všade bol veľký rozruch a lietalo tu veľa vrtuľníkov," hovorí obyvateľ Hrabušíc Erik Vansáč. Ako dodal Peter Popadič, tiež z Hrabušíc, všade boli policajné autá a húkali sirény. 

Takto si spomínajú na okamihy v dedine tesne po páde vrtuľníka dvaja chlapci z neďalekej obce. Miestni síce utekali do rokliny, no pre policajnú uzáveru sa nikam nedostali.

Skúmajú vrak

Vrak stroja musel z ťažkého terénu dostať ďalší vrtuľník. V rokline ho priviazali lanami k podvesu a priletel s vrakom na blízku lúku. Tam stroj preložili na nákladiak a odviezli za policajnej asistencie do hangárov na popradskom letisku. Tam vyšetrovatelia dôkladne preskúmajú každý detail vraku. Zrejme až potom dospejú k záveru.

"Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci všeobecného ohrozenia. Je to štandardný postup pri takýchto nehodách," uviedol hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík.

Kým v sobotu na mieste tragédie počas celého dňa vyšetrovatelia dokumentovali nehodu, roklina bola pre turistov uzavretá. V sobotu večer, keď už trosky vrtuľníka odstránili, chodník otvorili.

Pomník

Do prielomu Hornádu sa tak po necelých dvoch dňoch vrátili turisti. Domáci aj zahraničným behá mráz po chrbte keď si na túto tragédiu spomenú. V rokline už síce tragédií nič nenasvedčuje, no vyšetrovatelia na prípade ďalej pracujú.

"Momentálne vyšetrovatelia v spolupráci s leteckým úradom zisťujú, čo bolo príčinou pádu vrtuľníka," dodal Netík. Nie je vylúčené, že v budúcnosti na mieste tragédia pribudnú aj fragmenty z havarovaného stroja a pomník obetiam. Posledná rozlúčka s nimi by sa mala uskutočniť v priebehu nasledujúcich dní.

Najčítanejšie správy