Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Škaredý zlý Arpi Soltész: Užívajte, nemyslite!
Zdielať na

Škaredý zlý Arpi Soltész: Užívajte, nemyslite!

Zdroj: Steve Jobs drží v rukách prvý iPad

Na trhu sa objavil nový iPad, čo je skvelou príležitosťou na obnovenie vojnového konfliktu medzi odporcami a prívržencami produktov s nakusnutým jablkom.

Je pravda, že niekedy až sektársky prístup ľudí, ktorí vlastnia aj fón, aj pad, aj všetko ostatné vrátane počítača a laptopu od Apple, dokáže občas vyvolať pobavený úsmev. No uznajte, kedy ste videli štyroch majiteľov telefónu od HTC, ako sedia v kruhu a slintajú si na displeje? Majiteľom iPhonov sa to stáva. Naozaj. Videl som ich.

Lenže to nie je náhoda. Aj fón, aj pad sa stali kultúrnym fenoménom. Ich odporcovia radi zdôrazňujú, že sa s nimi nedá robiť nič, čo výrobca nenaplánuje a neumožní. Že sa v nich nedá vŕtať a hrabať, len ich zapnúť a používať. Že sú pre idiotov.

A práve v tom je ich čaro.

Sú pre ľudí, ktorých nebaví, alebo nemajú čas alebo sa im jednoducho len nechce neustále učiť niečo nové. Nie sú idioti, len majú iné záujmy. Produkty s jablkom im prosto umožňujú využívať množstvo vecí, o ktorých predtým mohli iba snívať.

Najprv by museli veľmi zložito zisťovať, že nejaká funkcia ich telefónu alebo počítača je vôbec možná. Potom by museli nájsť príslušnú aplikáciu, ktorá umožní jej používanie. Nainštalovať ju. Nastaviť. Spustiť... preinštalovať... nájsť na internete záplatu, znova nastaviť, upgradovať a potom zistiť, že tá aplikácia nerobí úplne to, čo si od nej sľubovali, nájsť inú a celý ten cirkus absolvovať odznova.

 

Steve Jobs drží v rukách prvý iPad

Ak vás to baví, môže byť lovenie a testovanie aplikácií väčšou zábavou, ako ich samotné používanie. Ale to baví málokoho. Len malú časť užívateľov, ktorí investovali ohromné množstvo energie, času a inteligencie, aby sa naučili nové veci.

Poskladať plne funkčný počítač (je to len také lego), nainštalovať naňho všetko čo potrebujú a hromadu vecí, ktoré rozhodne nepotrebujú (stačí vedieť čítať a nájsť príslušné návody a postupy na internete) a vyriešiť všetky hardvérové a softvérové konflikty, ktoré pri tom vzniknú (stačí sa vedieť správne pýtať na internete).

Prinútiť smartfón s androidom, aby urobil niečo, čo výrobca neplánoval, je síce oveľa zložitejšie a riskantnejšie, ale princíp je ten istý. Všetko je na webe a ak vás to baví, dokážete s tými vecičkami urobiť naozaj zázračné veci. Majiteľ iPhonu ich dokáže urobiť aj bez toho, aby ho bavila, či vôbec zaujímala technická stránka veci.

Tá malá skupinka čarodejníkov, ktorí chodili dávať dokopy zavírené a inak skrachované počítače svojich príbuzných, priateľov a susedov, zrazu stratila svoju exkluzivitu. Šikovní, ale inak nie veľmi príťažliví chlapci, ktorí dokázali prinútiť drahé telefóny atraktívnych blondínok, aby fungovali, zrazu nie sú zaujímaví vôbec ničím.

Vy by ste na ich mieste necítili naozaj hlbokú nenávisť aj k fónu, aj k padu, aj k celému tomu trpkému jablku?

Vecičky od Apple nie sú nijaké zázraky techniky. Sú veľmi pekné, veľmi kvalitné a plne funkčné, no nepredstavujú nijaký závratný technologický prielom. Ale sú to skutočné zázraky marketingu. Steve Jobs je génius, ktorý ako prvý aplikoval v oblasti informačných technológií to, čo v politike pochopili a začali aplikovať už dávno: Ľuďom sa nechce rozmýšľať.

A viete čo? Pri telefónoch a počítačoch to vôbec nevadí a nespôsobuje to žiadne škody. Ľudstvu by len prospelo, keby za väčšinu voličov zahlasovali ich telefóny alebo tablety.

Najčítanejšie správy