Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Lekári niektoré lieky predpisovať môžu aj nemôžu - záleží na tom, ktoré nariadenie počúvajú
Zdielať na

Lekári niektoré lieky predpisovať môžu aj nemôžu - záleží na tom, ktoré nariadenie počúvajú

BRATISLAVA / Predpisovaniu liekov vládne v tomto momente chaos. Všeobecní lekári dostali ohľadom medikácií na chronické ochorenia dva pokyny, je tu ale problém - navzájom si odporujú.

V skratke, pandemické opatrenie im povoľuje počas mimoriadneho stavu predpísať akýkoľvek liek bez obmedzení, no nová legislatíva právomoci vydávať isté recepty ponecháva iba špecialistom. Doktori dostávajú konfliktné pokyny, a to logicky vyúsťuje do konfliktných rozhodnutí. Pre pacientov ide o ďalšiu zbytočnú byrokraciu. "Predtým som si zatelefonovala a doktorka mi predpísala recept, teraz musím kontaktovať obe pracoviská," povedala 85-ročná pani Marta, ktorá potrebuje lieky na srdce. 

Zdravotníci sa zhodujú, zmena je nutná. "Dnes som si pozeral kartu pacienta, ktorý má naraz diabetes aj cievne a obličkové ochorenie. Od januára kvôli liekom navštívil piatich alebo šiestich doktorov, to nie je normálne," uviedol predseda ambulantných kardiológov Ján Beňačka. Jedinou možnosť je podľa neho zmena zákona. "Najjednoduchšie by bolo, ak by sa legislatívna úprava z decembra zrušila a dohodla sa niečo iné," doplnil.

Všetky oči mieria na ministerstvo zdravotníctva, to ale zmenu neplánuje. "Ak aplikačná prax ukáže problémy, budeme to riešiť, ale sme v mimoriadnom stave a tie pravidlá sú dostačujúce. Všeobecný lekár môže predpísať liek, ak mu bol špecialistom predpísaný v roku 2021. a ak chce všeobecný lekár predpísať recept v roku 2022, môže tak urobiť na dva mesiace po dohode so špecialistom," uzavrela hovorkyňa Zuzana Eliášová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy