Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Robert Kaliňák ide do väzby
Zdielať na

Robert Kaliňák ide do väzby

PEZINOK / Špecializovaný trestný súd dnes rozhodol o tom, že bývalý minister vnútra Robert Kaliňák bude v prípade Súmrak stíhaný väzobne. O osude advokáta Mareka Paru bude rokovať v nedeľu (24.4.) ráno.

"Sudca ŠTS po výsluchu obvineného doktora R.K. považoval návrh prokurátora za dôvodný, pretože aj podľa názoru sudcu je obvinený dôvodne podozrivý zo stíhanej trestnej činnosti a je u neho daný dôvod kolúznej väzby. Rozhodnutie nie je právoplatné, obvinený proti nemu podal sťažnosť o ktorej rozhodne Najvyšší súd Slovenskej republiky," povedala po verdikte hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková. 

​Advokát s rozsudkom nesúhlasil. "Som absolútne rozčarovaný, túto prácu robím 20 rokov a pre mňa to je nová realita. Nevidel som tam žiadne dôvody pre kolúznu väzbu," uviedol obhajca Kaliňáka David Lindtner.

Príchod Roberta Kaliňáka na Špecializovaný trestný súd pred verdiktom o väzbe:

Okolnosti prípadu

Roberta Kaliňáka a advokáta Mareka Paru zadržali v stredu, 20. apríla. Spolu s Robertom Ficom ich obvinili zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny, na ktorej čele mal byť práve trojnásobný predseda vlády. Použité boli mimo iného aj dôkazy už známe z aplikácie Threema, s tým súvisí aj obžaloba už dávnejšie stíhanej dvojice Bödör - Gašpar.

Uznesenie o znesení obvinenia má 107 strán a odkazuje aj na tlačové konferencie opozície. Polícia vo štvrtok okrem bývalého ministra vnútra a spoločného advokáta skupiny navrhla vziať do väzby aj Roberta Fica. O jeho vydaní ale musí podľa zákona rokovať parlament. Hlasovať bude v druhej polovici ďalšieho týždňa, v prípade odsúhlasenia môže o väzobnom stíhaní rozhodnúť súd.

Reakcie obvinených

Prípad dozoruje zástupca špeciálneho prokurátora Ladislav Masár, Maroš Žilinka z konania vylúčil Daniela Lipšica, pretože má pochybnosti o jeho nezaujatosti. Akékoľvek obvinenia v kauze nazvanej Súmrak samotní obžalovaní odmietajú, Kaliňák po prevoze do cely označil Matoviča za "hrozného zbabelca". Jeho stranícky šéf hovorí o "konci demokracie" na Slovensku.

Robert Fico dlhodobo presadzuje naratív, ktorý obviňuje vládu z organizovaného boja proti nemu a strane SMER-SD. Odvoláva sa na slobodu prejavu a vytvára okolo seba akýsi kult osobnosti. Dáva sa do pozície martýra a vymenúva koaličných aj nekoaličných predstaviteľov, neunúva sa podložiť svoje tvrdenia dôkazmi. "Vláda neváha použiť fašistické metódy, za ktoré by sa nehanbili eštebáci ani nacisti," uviedol na tlačovej konferencii, v ktorej pálil na každého stojaceho oproti nemu. Heger, Matovič, Čaputová, Lipšic, Kiska - ušetrený nebol nikto. Zároveň plánuje vec riešiť s Európskou komisiou, predsedníčka Ursula von der Leyen od Fica dostala osobný list.

Aj ďalší členovia opozičnej strany urputne útočia na koalíciu. Ľuboš Blaha prirovnal konanie vlády k činom Adolfa Hitlera v tridsiatych rokoch minulého storočia a v už tradične emotívnom prejave obhajoval svojho predsedu. "Tu nejde o korupciu, nebolo ukradnuté ani euro!" kričal z "kecpultu". Vyzýval ľudí k mobilizácii, neodpustil si ani tradičnú kritiku prezidentky. Ladislav Kamenický naopak vyvolával meno Milana Lučanského a nepriamo podotkol, že by obvinení v súčasnej kauze mohli skončiť podobne ako on. Pokračoval tak v tvrdeniach, že generál bol zavraždený, čo bolo vyvrátené v oficiálnom vyšetrovaní.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy