Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
NAKA zadržala Roberta Kaliňáka. Spolu s ním obvinila aj Roberta Fica
Zdielať na

NAKA zadržala Roberta Kaliňáka. Spolu s ním obvinila aj Roberta Fica

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Podľa Denníka N v stredu ráno, 20. apríla, Národná kriminálna polícia zadržala bývalého ministra Roberta Kaliňáka. V rámci akcie Súmrak spolu s ním bol obvinený aj bývalý premiér Robert Fico. Na jeho zadržanie je potrebný súhlas Národnej rady SR.

Podľa informácií Denníka N dnes v ranných hodinách zadržali Roberta Kaliňáka, ktorého spolu s Robertom Ficom a  advokátom Marekom Parom obvinili zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny. "Dnes na celom území Slovenska národná kriminálna agentúra vykonáva viaceré policajné akcie, v rámci ktorých boli obvinené viaceré osoby, okrem iných aj M. P., R. K. a R. F. Bližšie informácie poskytneme, až keď to procesná situácia dovolí," informoval hovorca Prezídia Policajného zboru SR, Michal Slivka.

Kaliňáka zadržali, ako aj prominentného advokáta Mareka Paru, ktorý zas mal diskreditovať prokurátora Vasiľa Špirka, ktorý poukázal na možnú korupčnú trestnú činnosť Kaliňáka. Obvinenie skupiny má súvisieť s už známymi dôkazmi z Threemy, ale aj tlačoviek opozičných politikov. Roberta Kaliňáka zadržali na rybačke po 10.hodine a na PZ ho začali vypočúvať po 14. hodine. Robert Fico zadržaný nie je ani byť nemôže, o jeho zadržaní by musel rozhodnúť parlament. Fico oznámil, že na výsluch je predvolaný na utorok a prisľúbil svoju účasť.

Roberta Kaliňáka a advokáta Mareka Paru po zadržaní previezli do budovy policajného prezídia v Bratislave.

Roberta Fica a Roberta Kaliňáka bude zastupovať bývalý sudca Lindtner

Obvinenie zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny vzniesla polícia popri expremiérovi Robertovi F. a bývalom ministrovi vnútra Robertovi K. aj podnikateľovi Norbertovi B.a bývalému šéfovi polície Tiborovi G. Médiám to dnes povedal obhajca dvojice politikov David Lindtner. Ako uviedol, obvinenie je podľa neho kriminalizáciou práce opozičného poslanca a tiež advokáta, ktorým je Robert K. Súčasťou dôkazov sú totiž podľa neho aj tlačové konferencie, na ktorých dvojica kritizovala postup orgánov činných v trestnom konaní v medializovaných kauzách.

Pokiaľ ide o skutky ohrozenia daňového tajomstva, to sa podľa advokáta týka napríklad bývalého prezidenta Andreja Kisku alebo súčasného ministra financií Igora Matoviča. "To sú skutky z 2012 až 2018," povedal Lindtner. Obvinenie v súvislosti so zločineckou skupinou podľa neho súvisí aj s nominovaním určitých osôb do čela inštitúcii. Na čele zločineckej skupiny mal byť podľa obvinenia Robert F. "Na to, aby mohol byť podaný návrh na väzbu je nevyhnutné, aby ste dramatizovali ten skutok," skonštatoval advokát s tým, že unesenie o vznesení obvinenia má 100 strán a obsahuje napríklad Threemu Mariana Kočnera a odkazy na rôzne tlačové konferencie obvinených.

Návrh na väzobné stíhanie obvinených by podľa Lindtnera bol obrovským spoločenským precedensom. "Dôvodom zadržania je kolúzna väzba. Veľmi ťažko si viem predstaviť, ako by takýto návrh pán prokurátor spracoval," skonštatoval s tým, že súdy pri skutkoch starých niekoľko rokov obvinených prepúšťajú zo zadržania. Doplnil, že že keďže medzi poškodenými v tomto prípade je aj špeciálny prokurátor Daniel Lipšic alebo prokurátor Vasiľ Špirko, zvažujú podanie námietok zaujatosti. "My by sme boli najradšej, keby celú túto kauzu dozorovala Generálna prokuratúra SR," dodal Lindtner.

​Matovič polícii drží palce

Prezidentka Zuzana Čaputová v súvislosti s obvinením expremiéra Roberta Fica a bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka rešpektuje postup orgánov činných v trestnom konaní. Ako informoval riaditeľ Odboru komunikácie Kancelárie prezidenta SR Jozef Matej, podľa prezidentky je potrebné počkať na ďalšie procesné úkony. Zároveň hlava štátu považuje za nevhodné politicky komentovať takéto procesy.

Ministerka Remišová: Fico by sa mal vzdať mandátu

K celej situácii obvinenia sa vyjadrila ministerka Veronika Remišová. Minister obrany Jaroslav Naď okomentoval situáciu slovami: "Karma."

Náš komentátor Arpád Soltész verí, že sa orgány činné v trestnom konaní poučili z chýb. 

Rezort SAS: Budeme hlasovať za vzatie Fica do väzby

"Poslanecký klub SaS bude jednotne hlasovať za súhlas na vzatie Roberta Fica do väzby, ak o to požiada príslušný orgán Národnú radu SR. Poslanci si to práve odhlasovali na prebiehajúcom poslaneckom klube, kde sa dozvedeli o zadržaní Roberta Kaliňáka, ktorého obvinili spolu s bývalým premiérom Robertom Ficom zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny," vyjadrila sa oficiálne strana Sloboda a Solidarita.

"Nikto na Slovensku nestojí nad políciou a to je dobrá správa. Akokoľvek sú dnes ľudia šťastní z tejto informácie, je dôležité, že aj oni si zaslúžia spravodlivý proces," vyjadril sa poslanec Juraj Šeliga. 

"Vždy sme tušili, že v pozadí únosu štátu a spravodlivosti na Slovensku sú bývalý premiér Robert F. a exminister vnútra Robert K," okomentoval Michal Šimečka.

Premiér Eduard Heger verí, že obvinenia sú podložené faktami

Ďalšie reakcie nájdete v reportáži:

Roberta Fica nedávno zadržali 

Predsedu strany SMER -SD a bývalého premiéra Roberta Fica odviedli na policajnú stanicu na Sasinkovej ulici. Obvinili ho z trestného činu podnecovania. Podľa jeho slov bolo toto na pokyn ministra vnútra ako zastrašenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy