Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vedľa chlapčeka v hniezde záchrany bol papierik s odkazom, polícia začala trestné stíhanie
Zdielať na

Vedľa chlapčeka v hniezde záchrany bol papierik s odkazom, polícia začala trestné stíhanie

BRATISLAVA / V utorok, 19. apríla, ráno našli v hniezde záchrany v Národnom ústave detských chorôb na bratislavských Kramároch nehybné telo novorodenca. Podľa informácií TV JOJ bol to chlapec, ktorý mal byť v hniezde záchrany niekoľko dní. Polícia v prípade začala trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia. Pri telíčku sa našiel aj papier s odkazom. Vyšetrovacích verzii prečo nefungovala signalizácia je viacero. Tou najpravdepodobnejšou sa zdá byť problém s elektrinou. Nemocnica po tragédii zriadila špeciálnu skupinu.

Vedľa nehybného telíčka sa našiel aj malý lístok. Ten zanechala zrejme jeho matka. Na kúsku papiera bol perom napísaný pravdepodobný dátum narodenia. Chlapček sa mal narodiť 12. apríla. Zamestnanci hniezdo záchrany kontrolovali podľa zdroja TV JOJ naposledy 13. apríla ráno. Teda 6 dní pred tragickým nálezom.

V prípade bola nariadená súdna pitva. Závery z nej ukážu za akých presných príčin, okolností a hlavne času chlapček prišiel o život. Polícia po výsluchoch zamestnancov ešte včera z nemocnice zobrala všetky potrebné dokumenty. Tie analyzujú experti. 

Podľa informácií TV JOJ jedna z hlavných vyšetrovacích verzií je tá, že pri rekonštrukcii detskej nemocnice vypadol jeden z ističov elektriny. Z tohto dôvodu nefungovala signalizácia ani videokamera, ktorá monitoruje inkubátor v hniezde záchrany. Zjednodušene povedané, správa o tom, že sa hniezdo otvorilo a do inkubátora bolo vložené dieťa sa personálu nedostala.

Minister dodal, že zatiaľ sa nikoho z funkcie odvolávať nechystá. V prípade ak bude zo smrti chlapčeka obvinená konkrétna osoba, hrozí jej 5 rokov za mrežami.

Prípadom sa od začiatku zaoberajú policajti 

"V súvislosti s medializovaným prípadom nálezu tela novorodenca bez známok života, ktoré bolo nájdené v inkubátore hniezda záchrany, bolo začaté trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia. S prihliadnutím na citlivosť prípadu však akékoľvek bližšie informácie v tomto štádiu konania nie je možné poskytnúť," uviedla polícia.

Podľa informácií TV JOJ bolo novorodeniatko v detskom inkubátore odložené niekoľko dní. "Boli tam už nejaké pokročilejšie zmeny. Ostatné sa určí na súdnej pitve. Z vonkajšej obhliadky neboli viditeľné žiadne známky násilia," vyjadril sa koroner Martin Balko.

Chlapčeka si pravdepodobne nevšimol nikto, pretože podľa viacerých zdrojov TV JOJ zlyhala na hniezde záchrany signalizácia. Ide o zariadenie, ktoré má personálu hlásiť každý pohyb v inkubátore. Dokonca je miestnosť vybavená aj monitorovacou kamerou. Údajne v tom čase nič z toho nefungovalo.

"Z ľudského hľadiska je nám všetkým nesmierne ľúto tejto tragédie, ktorá sa stala, a preto sme plne súčinní s políciou," uviedla hovorkyňa Národného ústavu detských chorôb Dana Kamenická. Okolo poludnia prišli na miesto vyšetrovatelia z Kriminálky spoločne s technikom. V budove detskej nemocnice strávili niekoľko hodín.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy