Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Polícia obvinila Roberta Fica. Ani Hamran, ani Mikulec ma nezastrašia, odkazuje
Zdielať na

Polícia obvinila Roberta Fica. Ani Hamran, ani Mikulec ma nezastrašia, odkazuje

BRATISLAVA / Predsedu strany SMER -SD a bývalého premiéra Roberta Fica odviedli na policajnú stanicu na Sasinkovej ulici. Obvinili ho z trestného činu podnecovania. Podľa jeho slov bolo toto na pokyn ministra vnútra ako zastrašenie.

Robert Fico: Týmto ma chceli Mikulec, Hamran a Spišiak zastrašiť

Robert Fico predstúpil pred novinárov potom ako ho prepustili z policajnej stanice. "Chcem povedať, že tieto absurdity, ktoré sú páchané touto vládnou koalíciou nemajú konca kraja," povedal na úvod, zatiaľ čo pri ňom stáli jeho stranícki kolegovia Juraj Blanár, Robert Kaliňák, aj Ľuboš Blaha. "Prvá absurdita bola, keď si kompletne vymysleli nejaký prečin pytliactva a na základe toho nasadili na mňa ITP prostriedky a potom to chceli zverejniť proti mojej osobe a chceli ublížiť ľuďom, ktorí sedia nevinne vo výkone väzby, v tom čase Norbert Bödör, Tibor Gašpar a ďalší," pripomenul opäť Robert Fico kauzu, pri ktorej bol políciou odpočúvaný. 

​"Dnes je to ďalšia absurdita, pretože jediným účelom tohto dnešného zákroku bolo, aby som sa ja nemohol zúčastniť protestu a rovnako si asi Roman Mikulec, Hamran a pán Spišiak myslia, že ma zastrašia, čo je nezmysel," vyjadril sa k celému incidentu, pri ktorom ho predviedli na stanicu, Robert Fico. 

Roberta Fica polícia obvinila z trestného činu podnecovania

"Je absurdné, ak poslanec národnej rady v rámci svojej práce, pretože to je moja práca, príde na aute v šiestej hodine na nejaké miesto. Tam auto, ako nejakého zločinca, ma obklopí skupina policajtov, ktorí ma prinútili prestúpiť z auta do iného auta, v podstate ma zadržali fyzicky a ma odviezli na policajnú stanicu. Tam som bol obvinený z trestného činu podnecovania, čo je, samozrejme, výmysel," informoval o výsledku svojho pobytu na policajnej stanici líder strany SMER-SD, Robert Fico. Súčasťou jeho stanoviska bola aj myšlienka, že celú túto akciu robili policajti na pokyn ministra vnútra. "Toto všetko sa robí aj na pokyn špeciálneho prokurátora Lipšica, ktorý je právoplatne odsúdeným zločincom," spomenul aj súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. 

Do auta Roberta Fica hodili dlažobnú kocku a rozbili sklo

Pred policajnou stanicou zadržali aj muža, ktorý mal dlažobnou kockou rozbiť sklo na aute Roberta Fica. Podľa informácií, ktoré zazneli počas Ficovho brífingu mal použiť aj slzný plyn voči ochrankárovi. "Nebudem to komentovať, predpokladám, že to nebol normálny človek, ale nejaký blázon," reagoval na rozbitie auta Fico. 

Vo štvrtok, 16. decembra, vo večerných hodinách politická strana SMER-SD zorganizovala protest. Ten prebiehal v autách. Strana Smer-SD označila túto akciu za smútočný sprievod, na ktorom sa budú lúčiť s demokraciou a vyjadrovať nesúhlas s politikou vlády a jej hovorkyne prezidentky Zuzany Čaputovej.

Fica policajti vyzvali, aby vystúpil z auta a následne mu oznámili, že ho odvedú na policajnú stanicu na Lermontovej ulici. "Takto vyzerá demokracia v priamom prenose," okomentoval Fico výzvu policajtov pred médiami. "Chceli sme spraviť pokojný protest cez Bratislavu a pozrite sa na to," upozornil médiá a následne sa otočil na policajta a spýtal sa: "poslanca Národnej rady SR, ste Vy normálny?" Policajt mu odpovedá: "ja vás predvádzam na základe žiadosti o predvedenie."

Aj po predvedení Roberta Fica na policajné oddelenie vodiči sadli za volant a vyrazili do ulíc hlavného mesta. Trasa okolo prezidentského paláca, ministerstva financií a Úradu vlády SR bola plná trúbiacich áut. Na križovatkách a vo vedľajších uliciach na celý autosprievod dohliadali policajti. Hlučná jazda sa skončil krátko po 20. hodine a premávka sa vrátila naspäť do normálu. Polícia nehlásila žiadne narušenie verejného poriadku. 

Fica policajti najskôr odviedli na Lermontovu ulicu. Podľa jeho slov ich musel navigovať, následne ho odviezli na Sasinkovu ulicu. 

​Na policajnú stanicu prišiel aj Robert Kaliňák, ktorý zrejme Fica zastupuje. "Na akékoľvek obmedzenie na slobode poslanca, potrebujete súhlas národnej rady. Ten, samozrejme, nikto nemá.. Je to hrubé pošliapanie demokracie. Predpokladám, že v najbližšom možnom čase bude Robert Fico prepustený," uviedol Robert Kaliňák. 

Predstavitelia Smeru prišli na policajnú stanicu na Sasinkovu ulicu, kam zobrali Roberta Fica. 

Krátko po zadržaní predstavitelia strany Smer-SD urobili tlačovú konferenciu. "Myslíme si, že tento policajný záťah, ktorý zorganizovali minister Mikulec so svojim prezidentom Hamranom, nahnal sem policajtov, ktorí, som presvedčený, že to nerobili z vlastného presvedčenia. Toto nás nezastaví," uviedol podpredseda parlamentu Juraj Blanár. 

"Čo spáchal opozičný líder Robert Fico? Všetci za ním stojíme, všetci členovia strany Smer, a som presvedčený, že aj väčšina Slovákov, pretože Slováci chcú mať slobodu," uviedol Ľuboš Blaha. Podľa poslanca nemôže byť poslanec predvedený na políciu, pokiaľ nepácha trestný čin. 

"Toto je absolútne zneužitie právomoci verejného činiteľa. A ja som presvedčený, že keď sa toto vyšetrí, tak tí policajti, ktorí toto prikázali vrátane Hamrana a Mikulca budú vydaní na zodpovednosť," dodal Blaha. Blaha označil predvedenie Fica za brutálne. Pravdou ale je, že Fica vyzvali, aby vystúpil z auta a on tak urobil. 

"Teraz je Robert Fico na polícii, na Sasinkovej ulici. Ako môžeme vedieť, že sa mu nič nestane? Ako vieme, že Matovič, Mikulec a Hamran nedali pokyn, aby mu ublížili? Nedôverujeme slovenskej polícii, po tomto už nemôžeme dôverovať slovenskej polícii," dodal Blaha. 

Strana HLAS-SD: Vládna koalícia dlhodobo predvádza veci, za ktoré by sa nehanbil žiaden diktátorský režim

"Zadržanie predsedu opozičnej strany kvôli verejnému prejaveniu protivládneho politického názoru je absolútne neprípustné. Vládna koalícia dlhodobo predvádza veci, za ktoré by sa nehanbil žiaden diktátorský režim – nelegálne odpočúvanie súkromných stretnutí opozičných politikov, úniky z vyšetrovacích spisov, či priame vyhrážky z úst koaličných lídrov," napísala v stanovisku strana Hlas-SD. "Neprijateľné zásahy polície voči záchranárom aj voči predstaviteľom opozície potvrdili vyjadrenia HLASu, že núdzový stav neslúži vláde na zabezpečenie chodu zdravotníctva, ale potláčanie elementárnych ústavných práv a slobôd slovenských občanov," píše sa ďalej v stanovisku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy