Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ocenenie Nemocnica roka ide opäť do Banskej Bystrice: Pandémia zhoršila indikátory kvality
Zdielať na

Ocenenie Nemocnica roka ide opäť do Banskej Bystrice: Pandémia zhoršila indikátory kvality

Archívne video

Nemocnice presúvajú pacientov

SLOVENSKO / Pandémia koronavírusu sa v slovenských nemocniciach v roku 2020 negatívne podpísala na plošnom zhoršení úrovne všetkých sledovaných indikátorov kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Kvôli pandémii sa znížil aj počet realizovaných operačných výkonov. Medziročne klesol celoplošne o takmer štvrtinu. Na druhej strane sa zvýšila reportovaná spokojnosť pacientov, hospodárenie, ako aj transparentnosť nemocníc. Najvyššie ocenenie Nemocnica roka 2021 v kategórii štátnych univerzitných a fakultných nemocníc, získala už štvrtý rok po sebe Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica.

Vyplýva to z výsledkov siedmeho ročníka hodnotenia nemocníc inštitútom INEKO. Banskobystrická nemocnica excelovala najmä v oblastiach náročnosti diagnóz pacientov a transparentnosti, výborné výsledky dosiahla aj v súvislosti so skúsenosťami a spokojnosťou pacientov. Pandémia znížila aj počet vykonaných operácií. Napriek tomu si nemocnica z Banskej Bystrice udržala druhú najvyššiu priečku v kategórii operačných skúseností lekárov a ich tímov pred košickou Univerzitnou nemocnicou L. Pasteura. Viac operačných výkonov realizuje len oveľa väčšia Univerzitná nemocnica Bratislava pozostávajúca až z piatich pracovísk, v podstate funkčne samostatných nemocníc. Z hľadiska medicínsko-ekonomickej náročnosti diagnóz má Rooseveltova nemocnica v priemere najkomplikovanejších pacientov na Slovensku. Medziročne jej síce pribudli sťažnosti pacientov, ale aj tak sa môže v rámci štátnych univerzitných a fakultných nemocníc hrdiť nadpriemernou spokojnosťou pacientov. FNsP F. D. Roosevelta Banská Bystrica je nasledovaniahodným lídrom v transparentnosti.

Ústredná vojenská nemocnica v Ružomberku obhájila druhé miesto, ktoré ocenilo aj ministerstvo obrany

Zaradila sa tak medzi špičku slovenských zdravotníckych zariadení. Informuje o tom aj ministerstvo obrany : "Nemocnica dominovala predovšetkým v spokojnosti pacientov s poskytnutou zdravotnou starostlivosťou, prístupom zdravotníckeho personálu, ako aj v kvalite ubytovania a stravy. Rovnako vysoko bol hodnotený aj prístup pacientov k informáciám a nízka úmrtnosť po operačných zákrokoch." Úspech nemocnice ocenil aj sám minister obrany Jaroslav Naď : "Tento úspech vnímam ako zrkadlo driny a odhodlania, ktoré spája personál ÚVN. Oceňujem najmä, že na úroveň ich starostlivosti nemá vplyv pandémia ani iné nepredvídateľné udalosti. Sú to profesionáli, ktorí jednoznačne majú našu podporu."

Spomedzi všetkých nemocníc trávia záchranári s pacientom na urgente najkratší čas, priemerne necelých 15 minút, v Univerzitnej nemocnici v Martine. Najväčšia slovenská nemocnica. Univerzitná nemocnica Bratislava je v rebríčku aj po roku na štvrtom mieste. UNB zostáva špičkou v kvalite poskytovanej zdravotnej starostlivosti a v skúsenosti a erudícii lekárov pri vybraných operačných výkonoch. Napriek tomu, že bratislavská UNB zostáva najmenej bodujúcou štátnou nemocnicou, čo sa týka spokojnosti pacientov, medziročne si pri tomto ukazovateli mierne polepšila. Bez vplyvu oddlžovania zo strany štátu, hospodári UNB stále so stratami a dlh po lehote splatnosti je obrovský, vyše 200 miliónov eur. Pozitívom ale je, že sa nemocnica snaží medziročne aspoň znižovať stratu a vlastnými silami aj staré dlhy. To jej pomohlo, aby už nebola štátnou nemocnicou s najhorším finančným zdravím.

Najhoršie dopadla nemocnica v Košiciach

Žiadna zo štátnych nemocníc sa medziročne nezhoršila v toľkých ukazovateľoch ako košická UNLP. Zostala nemocnicou s najhoršími indikátormi kvality ako najvyššia úmrtnosť po operačných výkonoch, najvyššia úmrtnosť na JIS-ke či rekordne dlhé čakanie záchraniek na urgente, v priemere skoro 29 minút. Taktiež mala najvyššiu "pokutovanosť" od Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou za zle poskytnutú zdravotnú starostlivosť. Pasteurova nemocnica v Košiciach sa zhoršila aj v spokojnosti pacientov, pričom ich sťažnosti výrazne narástli. Stala sa tiež najhoršie hospodáriacou štátnou nemocnicou. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy