Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Polícia navrhuje vziať do väzby Fica aj Kaliňáka
Zdielať na

Polícia navrhuje vziať do väzby Fica aj Kaliňáka

BRATISLAVA / Je to už viac než tridsať hodín, čo Roberta Kaliňáka, jeho straníckeho šéfa Roberta Fica a prominentného advokáta Mareku Paru obvinili z viacerých závažných deliktov. Polícia žiada väzobné stíhanie Fica a Kaliňáka.

Polícia navrhuje vziať Roberta Kaliňáka, aj Roberta Fica do väzby

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry bude žiadať väzobné stíhanie obvineného predsedu strany Smer-SD a bývalého premiéra Roberta Fica. V stredu, 20. apríla poslal spisový materiál na spracovanie podnetu na vyžiadanie návrhu na väzbu. Dôvodom je obava z ovplyvňovania svedkov. Polícia žiada väzobné stíhanie aj pre bývalého ministra vnútra, Roberta Kaliňáka.

"Dnes, 21. apríla vyšetrovateľ národnej kriminálnej agentúry spracoval podnet na podanie návrhu na vzatie obvineného R. K. do väzby a to pre dôvodnú obavu, že bude pôsobiť na svedkov, znalcov, spoluobvinených alebo inak mariť objasňovanie skutočností závažných pre trestné stíhanie," napísala polícia SR na svojej sociálnej sieti.

Andreja Kisku obvinenie Fica a Kaliňáka bývalého prezidenta nepotešilo

K obvineniu Fica sa vyjadril na sociálnej sieti aj bývalý prezident Andrej Kiska, ktorý je jedným z poškodených v tejto kauze. Robert Fico a Robert Kaliňák sú zároveň obvinení zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Cíti smútok z toho, do akej priepasti prepadla spravodlivosť na Slovensku.

"Iba súd môže rozhodnúť o ich vine. Ale škody na našej spoločnosti, na našom vnímaní spravodlivosti na Slovensku sú obrovské. Nesmieme dopustiť, aby oni a im podobní naďalej ubližovali našej krajine. To nie je len úloha polície, prokuratúry a súdov, ale je to aj zodpovednosť nás všetkých," napísal Andrej Kiska.

Policajný vyšetrovateľ podrobne opisuje, ako mala táto skupina fungovať. Podľa obvinenia mali dnes kajúcnici vtedy vo vrcholových štátnych funkciách donášať informácie na prezidenta Andreja Kisku a Igora Matoviča. "Založením zločineckej skupiny podľa polície páchali trestnú činnosť, a to aj za účelom zabezpečenia si osobných výhod, ako aj výhod v politickom súboji pre stranu Smer. A to použitím nedovolených prostriedkov a metód slúžiacich k získaniu informácií, ktoré diskreditujú politických oponentov," uviedol v uznesení Policajný zbor Slovenskej republiky. Do hry by mal vstúpiť generálny prokurátor, ktorý by mal návrh na vydanie poslanca Národnej rady SR na trestné stíhanie predložiť poslaneckému plénu. 

Uznesenie voči bývalému ministrovi vnútra, Robertovi Kaliňákovi, ale aj súčasnému poslancovi parlamentu a predsedovi opozičného Smeru-SD, Robertovi Ficovi je rozpísané na 108 stranách. Obvinení sú okrem iného zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny. Takisto zo zneužívania informácií a ďalších trestných činov.

Vo štvrtok, 21. apríla by malo na policajnom prezídiu pokračovať vypočúvanie bývalého ministra Roberta Kaliňáka. Pre policajtov už plynie 48-hodinová lehota na rozhodnutie, či budú, alebo nebudú pre Kaliňáka žiadať väzbu a či tento spis odstúpia ďalej na Špecializovaný trestný súd, ktorý by o tom mal rozhodovať.

Podľa Fica je to zmanipulované obvinenie

Fico zatiaľ neotáľa a avizuje odvolávanie ministra Mikulca. Rovnako tak masívne demonštrácie hoci aj v jeho neprítomnosti. Obvinenia, ako aj výpovede kajúcnikov bagatelizuje. Spochybňuje vyšetrovanie podobne ako pred niekoľkými týždňami jeho spoluobvinený Kaliňák

"Pozatvárajú nás za to, že som na tlačovej besede hovoril pravdu o Kiskovi," vyjadril sa Robert Fico na tlačovej besede. Uviedol tiež, že Marek Para je podľa neho kvalifikovaný a špičkový právnik. "Včerajšie rozhodnutie Ústavného súdu je škandalózne," povedal Fico. Je to podľa neho zmanipulované obvinenie a objednávka vládnej koalície. Uviedol tiež, že ho Daniel Lipšic nenávidí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy