Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Darované Vianoce: Deti sa musia starať o drevo, vodu a poriadok. Žijú na okraji lesa
Zdielať na

Darované Vianoce: Deti sa musia starať o drevo, vodu a poriadok. Žijú na okraji lesa

KOŠICE / Rodina býva na okraji lesa v záhrade s tromi deťmi. Starší chlapci Tomáš a Patrik už vedia, že musia byť svojej mame Lenke oporou. Po návrate zo školy musia najprv upratať, nanosiť vodu, postarať sa o drevo a potom môžu ísť do svojej malej izbičky na povale. Partner ich mamy celé dni pracuje a domov sa vracia po zotmení. Peňazí je však málo. No vďaka anonymnému darcovi si užili Vianoce, o akých ani len nesnívali.

"Každý, kto má deti tak dáva všetko pre svoje deti," povedala s plačom Lenka Bednarčíková, mama troch detí. 5- členná rodina žila na veľmi malom priestore. Pri pohľade na to si človek, ktorý býva v paneláku povie, že žije skutočne luxusný život. 

"Spadnúť do takejto situácie vie rýchlo, ale vymotať sa z nej je veľmi ťažké," pokračovala Lenka. "Nemali sme financie na to, aby sme si mohli dovoliť nejaký podnájom a zaplatiť dvojmesačný depozit niekomu na ruku," doplnil Lenku jej partner Peter.

Boli nútení uskromniť sa s tromi deťmi takmer mimo civilizácie- v stiesnených priestoroch maličkej chatky žijú bez vlastného súkromia. Aby toho nebolo málo, dokonca im vyschla aj studňa. "Koľkokrát povedia- joj mamka, čo by som ja dal za vaňu, aby som sa mohol normálne okúpať," opisuje Lenka. 

Starší chlapci si už uvedomujú, ako sa mamka trápi a snívajú o tom, ako jej vo svojej dospelosti zmenia život. "Sa musela sama trápiť s drevom. My sme boli chorí a nemohli sme jej pomôcť," hovorí syn Tomáš. 

"Keď prídu susedovci, tak chodíme k ním na vodu," opísala situáciu mama Lenka. Partner si privyrába ako môže na brigádach. Pani Lenku prinútili okolnosti skončiť v práci. Syn má epilepsiu a časté záchvaty. 

Televízia JOJ sa rozhodla darovať tejto rodine skutočné Vianoce. Nečakali sme, že im aj takáto maličkosť urobí radosť a slzy šťastia na tvári. Mamičku potešil iba vianočný stromček. So slzami na tvári poďakovala a povedala, že chlapcom urobí obrovskú radosť. 

"Keby som im mala dať darčeky, nebudem mať na potraviny," povedala mamka Lenka. Pre chlapcov je aj napriek tomu, že nemajú veľa materiálneho najkrajším darčekom mamkine objatie. 

Televízia JOJ poskytla rodine aj drevo, aby nemuseli chodiť do lesa, hračky a tablet pre deti. Košičan daroval rodine auto, ktoré rodine pomôže pri premiestňovaní, keďže rodina býva ďaleko od mesta. Nadácia darovala rodine aj poukaz na vodičský preukaz. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy