Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kočner má v kauze zmenky k dispozícii posudok z Baskicka. Obhajoba nechce vypočuť Tótha
Zdielať na

Kočner má v kauze zmenky k dispozícii posudok z Baskicka. Obhajoba nechce vypočuť Tótha

BRATISLAVA / Trestná časť v kauze známej ako "zmenky" by sa mohla podľa informácií TV JOJ otvoriť na súde už onedlho. Ide o zmenky v hodnote desiatok miliónov eur, ktoré si nárokuje od súkromnej televíznej spoločnosti preplatiť obvinený Marian Kočner. Toho polícia stíha aj pre vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Podľa zistení TV JOJ plánuje Kočner predložiť na súde nový posudok, ktorý si dal vyhotoviť v Španielsku. Poškodená strana sa naopak chystá vypočúvať jeho niekdajšieho verného priateľa, Petra Tótha. Obvinení v tom ale vidia problém.

O miliónové zmenky sa Kočner sporí na civilnom súde. Televízia tvrdí, že ide o falošné ceniny a polícia začala trestné stíhanie.To vyústilo do obvinenia Kočnera aj niekdajšieho šéfa televízie Pavla Ruska, ktorý mu mal zmenky vystaviť pred 19 rokmi.

​Kočnerova firma zmenky vytiahla nedávno a tvrdí, že sú pravé. Pravosť preukazuje posudkami, ktoré si nechal Marian Kočner vypracovať v zahraničí. Ten posledný je zo začiatku roka 2019 od znalca z Baskicka a podľa zistení TV JOJ údajne uzatvára, že Kočnerove zmenky sú staršie ako 5 rokov. Čiže môžu pochádzať z roku 2014.

Prokurátor, ktorý na dvojicu podal žalobu pripúšťa, že môžu byť maximálne z roku 2013. "Obhajoba zabezpečila viacero posudkov k invazívnemu skúmaniu atramentu a zároveň celosvetovo uznávanými odborníkmi nechala skúmať papier. Vyšetrovateľ hrubým spôsobom zasiahol do práva na obhajobu, navyše tieto posudky nezabezpečil on a spoľahol sa na závery znalkyne, ktorá nerozozná kópiu od originálu a mýli si grafológiu s písmoznalectvom," vyjadril sa obhajca Pavla Ruska v kauze zmenky, Marek Para. 

Pochybnosti o posudku

​Už z vyjadrenia je zrejmé, že kauza ide pred súd, na ktorom sa rozbehne ostrý súboj znalcov, obhajoby aj právnikov poškodenej strany. Pre tú je posledný Kočnerov posudok z Baskicka spochybniteľný skôr, ako ho prejednajú na samotnom hlavnom pojednávaní. "Obhajoba teraz prišla s nejakým zvláštnym posudkom z Baskicka, ktorý tvrdí, že je možné zistiť vek atramentu aj do piatich rokov. O tejto metóde nevie nikto na svete, okrem obhajoby," tvrdí právny zástupca televízie Daniel Lipšic  

Výpoveď Petra Tótha

Čo sa Kočnerovi nepozdáva, je aj ďalšia skutočnosť, o ktorú v trestnej veci zmeniek vážne ide. Výpoveď Pretra Tótha, ktorý nedávno polícii povedal, čo vie o vzniku zmeniek. Podľa zdroja TV JOJ povedal nasledovné: "... až do vraždy Jána Kuciaka sa zdalo, že jeho trestná činnosť sa dotýka len ekonomickej trestnej činnosti. Na strane druhej musím povedať, že sa predomnou jeden alebo dvakrát preriekol, ako som to už uviedol v tomto výsluchu, v súvislosti s antedatovaním zmeniek TV Markíza."

Proti výsluchu Tótha​

Kočnerova obhajoba je proti výsluchu Tótha. "Návrh na vypočutie svedka Petra Tótha uplatnený poškodenou spoločnosťou podľa nášho názoru nespĺňa náležitosti trestného poriadku (240 ods. 4 Tp.), lebo z neho nie je zrejmé, k akým konkrétnym okolnostiam má byť svedok Peter Tóth vypočutý. Výsluch tohto svedka nenavrhoval ani prokurátor ÚŠP GP SR, ktorý primárne zodpovedá za unesenie dôkazného bremena," uviedol obhajca Mariana Kočnera, Michal Mandzák. 

Pre poškodených je to naopak dôležitý svedok a chcú ho vypočuť. "Peter Tóth bol dlhoročný blízky spolupracovník obvineného M. Kočnera, ktorý s ním pravidelne konzultoval svoje konanie, a je teda predpoklad, že má vedomosť aj o skutku, ktorý je predmetom podanej obžaloby," dodal Lipšic. 

Trestný spis v kauze zmenky už majú na stole sudcovia, keď ho naštudujú, vytýčia termín hlavného pojednávania. Podľa informácií TV JOJ by tak mali urobiť najneskôr do jedného mesiaca. 

Pozrite si súvisiacu archívnu reportáž k prípadu: 



Súvisiace články

Najčítanejšie správy