Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Tóth priznal, že v prípade Kuciaka bol utajovaným svedkom. Gašpar to vníma ako nezákonný únik
Zdielať na

Tóth priznal, že v prípade Kuciaka bol utajovaným svedkom. Gašpar to vníma ako nezákonný únik

BRATISLAVA / Exprezident policajného zboru Tibor Gašpar dopoludnia vypovedal pred vyšetrovateľom Národnej protizločineckej jednotky. Výsluch sa konal pre tvrdenie Gašparovho podriadeného Pavla Vorobjova, že na jeho pokyn lustroval novinára Jána Kuciaka. Gašpar to odmieta. V rozhovore pre TV JOJ uviedol, že vyšetrovateľovi poskytol informácie o tom, koho okrem Kuciaka Vorobjov lustroval a prečo. Malo ísť údajne o viac ako 20 ďalších novinárov. Vyjadril sa aj k Petrovi Tóthovi, ktorý na svojom portáli cez víkend priznal, že v prípade Kuciak bol utajeným svedkom. Už ale nie je.

Bývalý novinár a SISkár Peter Tóth po takmer mesačnej pauze na svojom webe zverejnil video, v ktorom uvádza, že v prípade vraždy Martiny Kušnírovej a Jána Kuciaka vystupuje ako svedok s odkrytou identitou. 

Tóth už nie je utajeným svedkom

Prvá otázka, na ktorú odpovedal znela " Aké je postavenie Tótha v trestnej veci vraždy Jána Kuciaka?". Keď sa pred niekoľkými mesiacmi objavili mediálne úniky zo spisu, bývalý novinár Peter Tóth uviedol, že vo vyšetrovacom spise nie je žiadna zápisnica s jeho menom či podpisom. Tieto isté slová potvrdil aj teraz.

Tóth vo videu uvádza, že v prípade vraždy Martiny Kušnírovej a Jána Kuciaka vystupuje ako svedok s odkrytou identitou. "Hovoril som to preto, lebo som chcel dodržiavať zákon. Zákon nedodržiavali niektorí novinári, politici a iní nezodpovední činitelia. Rozhodol som sa ale, že svoje postavenie v trestnej veci vraždy Kuciaka zmením. Nebudem viac utajeným svedkom a budem vypovedať ako obyčajný svedok," vyhlásil. Dôvodov na toto rozhodnutie mal mať niekoľko, jedným z nich je aj ten, že chce uľahčiť situáciu orgánom činným v trestnom konaní. "Výpoveď svedka pod svojou identitou má predsa len väčšiu váhu a ja chcem, aby boli vrahovia Jána Kuciaka potrestaní," vysvetlil. 

Reakcia Gašpara

Odhalenie identity utajeného svedka Gašpar vníma ako nezákonný únik z vyšetrovania, pre ktoré podal trestné oznámenie. Úniky aj tie smerom k nitrianskemu podnikateľovi Bödörovi polícia stále vyšetruje. "Na jeho dnešnom vyjadrení ma zarazilo to, že sám priznal, že bol v režime utajeného svedka a to z hlavného a jediného dôvodu. To, že má byť utajený svedok a čo konkrétne vypovedal písali mnohé médiá. To znamená, že sa dozvedeli nedovolenú informáciu, ktorú nesmie poskytnúť vyšetrovateľ ani pri nazretí do spisu, a že došlo k spáchaniu trestného činu. Už niekoľko mesiacov dozadu bolo zverejnené o ňom, že vraj je utajeným svedkom a čo konkréte vypovedal," vyjadril sa pre TV JOJ Tibor Gašpar.

Na otázku TV JOJ, či Tóth vystúpil z režimu utajeného svedka, lebo utajenie ďalej nemalo zmysel odpovedal Gašpar takto: "Museli by sme si rozobrať podrobnejšie zmysel slova utajený a chránený svedok. Od prvého počiatku, kto poznal obsah výpovede sa mohol domnievať a usúdiť, kto je za tou výpoveďou. Ak sa cíti ohrozený, mal sa skôr pýtať do režimu chráneného svedka, kde by totožnosť mohla byť aj utajovaná. Súčasne by boli prijaté opatrenia, aby bol aj chránený. To postavenie utajeného svedka, pokiaľ sa dá z výpovede usúdiť o koho ide, bolo úplne zbytočné."

Viac ako hodinu exprezident polície Gašpar vyšetrovateľom prípadu Kuciak odpovedal na otázky ohľadom tvrdenia už bývalého šéfa odporu podpory riadenia, ktorý lustroval Jána Kuciaka. Vorobiov trvdí, že lustroval Kuciaka na príkaz Gašpara. Ten to aj dnes kategoricky odmieta, čo zopakoval aj na rannom výsluchu. 

Čo však bývalý prezident polícii oznámil následne, je veľmi zaujímavá informácia, ktorú vyšetrovatelia zrejme okamžite začali preverovať. Podľa Gašparových informácií, Vorobjov lustroval okrem Kuciaka desiatky ďalších novinárov. "Podľa mne známych informácií mali byť lustrovaní ešte ďalší novinári. Možno, určite viac ako dvadsať," uviedol pre televíziu JOJ Gašpar."To, že bolo toľko novinárov lustrovaných finančnou jednotkou pod vedením riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície Bernarda Slobodníka, viem od novembra minulého roka. Keďže to bolo na vyžiadanie vyšetrovania, išlo o zákonnú lustráciu," dodal Gašpar. Prečo Vorobjov tvrdí, že novinárov lustroval na jeho príkaz, to si zatiaľ necháva pre seba. 

​Gašpar nechce odhadovať, kde je vyšetrovanie teraz

"Neviem, aký je stav vyšetrovania, čo všetko sa podarilo vyšetrovateľom zdokumentovať. Nechcem odhadovať žiadne časti a percentá, kde vyšetrovanie v tejto chvíli je. Som ale veľmi spokojný s tým, že sa podarilo nájsť v tejto chvíli zrejme vykonávateľov. Aj to musí ale najskôr vyrieknuť až súd právoplatne. Pevne verím, že sa podarí nájsť aj objednávateľov tohto trestného činu. Je to len dôkaz toho, že vyšetrovanie prebiehalo od začiatku nezávisle, bez akýchkoľvek zásahov, bez akejkoľvek manipulácie," vyjadril sa Gašpar k vyšetrovaniu s tým, že každý odborník v tejto oblasti povie, že dôkazy, ktoré sa zhromažďovali a umožnili vzniesť obvinenia, sa nezhromaždili deň pred obvinením, a že boli zhromažďované od začiatku vyšetrovania.

"Treba analyzovať veľa údajov a to sa nedá urobiť za mesiac ani za dva. Proces odhaľovania majú právo prisvojiť si tí, ktorí na tom robia, a nie policajní prezidenti," dodal Gašpar.

Aj lustrovanie Kuciaka malo súvisieť s trestným konaním v známej kauze prezradenia bankového tajomstva asistentom opozičného politika Rajtára, Rybaničom. Ten ako bankový úradník v roku 2016 pozrel bankové účty vtedajšieho ministra Kaliňáka. To následne rozbehlo politickú kauzu podozrenia na korupciu top politikov.

Pozrite si celý rozhovor s Tiborom Gašparom o trestných oznámeniach, jeho vypovedaní a stave vyšetrovania: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy