Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Bývalý policajný šéf Gašpar podal trestné oznámenia. Jedno z nich aj na prezidenta Andreja Kisku
Zdielať na

Bývalý policajný šéf Gašpar podal trestné oznámenia. Jedno z nich aj na prezidenta Andreja Kisku

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar pre TV JOJ uviedol, že podal trestné oznámenie na prezidenta Andreja Kisku za trestný čin ohovárania. Dôvodom sú podľa Gašpara prezidentove vyjadrenia, že za jeho problémy so spoločnosťou KTAG môže práve on. Gašpar ale v pondelok podal aj trestné oznámenie pre podozrenie zo zneužitia právomoci verejného činiteľa pre úniky informácií z vyšetrovacích spisov.

Pokyn na obnovenie vyšetrovania, preverovania daní spoločnosti KTAG mal prísť z Generálnej prokuratúry. Spoločnosť KTAG má podľa Kisku 25-ročnú bezproblémovú minulosť, doplatila všetky dane a spravila opravné daňové priznania. Kiska celú kauzu pripisuje starému vedeniu vedeniu NAKA. "Z informácií, ktoré ja mám toto celé dielo je starého vedenia NAKY, Bödörovcov, Kaliňáka a Gašpara. Toto celé dielo bolo týchto ľudí. Generálna prokuratúra musí konať aj sama na základe poznatkov, ktoré sa dozvie, alebo ktoré má z médií. Neviem to úplne posúdiť ale tie informácie čo ja mám, je staré vedenie NAKY, Bödörovci , Kaliňák a Gašpar. A všetko pravdaže v súčinnosti s pánom predsedom Smeru Ficom," vyjadril sa pred niekoľkými dňami prezident Kiska. 

Tibor Gašpar práve na základe tohto vyjadrenia podal trestné oznámenie na prezidenta za trestný čin ohováranie. Televíziu JOJ o tom informoval v pondelok. "Samozrejme, podal som trestné oznámenie na prezidenta Andreja Kisku za jeho vyjadrenia, že som za jeho problémami so spoločnosťou KTAG. Podal som trestné oznámenie za trestný čin ohovárania," uviedol Gašpar.

Aj napriek slovám Kisku spoločnosť KTAG od roku 2015 neustále vyšetruje polícia. "Napriek súčinnosti spoločnosť od roku 2015 vyšetruje polícia a jej konateľ, zamestnanci a dodávatelia sú opätovne a opätovne vypočúvaní na daňových úradoch vypočúvaní. Dvaja vyšetrovatelia žiadnu trestnú činnosť nenašli, až tretiemu sa to podarilo, a to deň po tom ako Robert Fico stiahol kandidatúru na sudcu ústavného súdu po tom ako som mu odkázal, že ho nevymenujem," povedal prezident Kiska s tým, že trestné stíhanie je pomstou Fica za to, že mu odmietol dôchodok na ústavnom súde. 

Po skončení mandátu prezidenta budem pravdepodobne stíhaný aj ja, hrozí mi 7 až 12 rokov. Tak vyzerá pomsta," dodal Kiska.

​Ďalšie trestné oznámenie Gašpara

Bývalý policajný šéf podal v pondelok aj trestné oznámenie pre podozrenie zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. "Podal som trestné oznámenie pre podozrenie zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. Toto podozrenie vyplýva z takého konania, že sa poskytujú z vyšetrovacieho spisu, podľa mňa v rozpore s trestným poriadkom, informácie. Nielen tie, ktoré oficiálne môžu byť poskytnuté, ale aj tie, ktoré nemôžu byť. Totožnosť utajeného svedka, obsah jeho výpovede," vyjadril sa pre TV JOJ Tibor Gašpar. 

Okrem toho Gašpar v pondelok v ranných hodinách vypovedal na Národnej protizličenckej jednotke NAKA v Nitre. Predmetom výsluchu boli tvrdenia policajného funkcionára Pavla Vorobjva, že v roku 2017 mal dať Gašpar pokyn na lustrovanie zavraždeného novinára Jána Kuciaka. "Bol som vypočutý k nepravdivému tvrdeniu policajta Vorobjova, že som mu dal údajný pokyn na vyšetrovanie zavraždeného novinára Jána Kuciaka niekedy koncom roku 2017. Tak, ako som povedal aj pred vyšetrovateľom, kategoricky odmietam toto tvrdenie," dodal Gašpar.  Podľa Tibora Gašpara lustrácia Jána Kuciaka súvisela s kauzou Rybanič. 

Pozrite si rozhovor s Tiborom Gašparom, kde sa vyjadril k trestným oznámeniam a vypovedaniu v NAKA:

Pozrite si celé vyjadrenie prezidenta Kisku ku kauze so spoločnosťou KTAG: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy