Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Trestné stíhanie je pomstou Fica za to, že ho nevymenujem za ústavného sudcu, uviedol Kiska
Zdielať na

Trestné stíhanie je pomstou Fica za to, že ho nevymenujem za ústavného sudcu, uviedol Kiska

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prezident Andrej Kiska sa pred novinármi vyjadril k daňovým obvineniam, ktoré padli na konateľa spoločnosti KTAG. Prezident na začiatku uviedol, že musí povedať pravdu o vydieraní a o zastrašovaní zo strany predsedu strany Smer-SD Roberta Fica. Povedal tiež, že po ukončení svojho mandátu prezidenta Slovenskej republiky očakáva, že bude obvinený a hrozí mu sedem až dvanásť rokov trestu odňatia slobody.

Spoločnosť KTAG má podľa Kisku 25-ročnú bezproblémovú minulosť, doplatila všetky dane a spravila opravné daňové priznania. Napriek tejto súčinnosti spoločnosť od roku 2015 neustále vyšetruje polícia. "Napriek súčinnosti spoločnosť od roku 2015 vyšetruje polícia a jej konateľ, zamestnanci a dodávatelia sú opätovne a opätovne vypočúvaní na daňových úradoch vypočúvaní. Dvaja vyšetrovatelia žiadnu trestnú činnosť nenašli, až tretiemu sa to podarilo, a to deň po tom ako Robert Fico stiahol kandidatúru na sudcu ústavného súdu po tom ako som mu odkázal, že ho nevymenujem," povedal prezident Kiska s tým, že trestné stíhanie je pomstou Fica za to, že mu odmietol dôchodok na ústavnom súde. "Druhého januára sme sa stretli vo vládnej vile Kamzík, kde predseda strany Smer-SD nepovedal nič o tom, že by chcel kandidovať za sudcu ústavného súdu. Diskutovali sme o tom, ako vybrať správnych kandidátov. Myslím, že o dva dni neskôr mi zavolal pán Bugár a povedal mi, s miernym zdesením v hlase, že mi má nechať odkaz, že buď Fica menujem za predsedu ústavného súdu alebo boj proti mojej osobe bude pokračovať," dodal Kiska.

Krátko po vyhlásení sa vyjadrila aj hovorkyňa strany Most-Híd Klára Debnár. "S pánom prezidentom som mal nejeden telefonický aj osobný rozhovor medzi štyrmi očami. Nielen teraz, ale aj pri veľmi vážnych udalostiach v našej krajine. Obsah týchto rozhovorov však považujem za dôverný, preto o nich na verejnosti nikdy nebudem rozprávať. Už ma prestáva baviť, že vždy, keď sa dvaja ústavní činitelia hádajú, ja mám byť ten, kto to má vysvetlovať a urovnávať. Sú to dospelí ľudia, ktorí by svoje vzájomné spory mali vedieť vyriešiť civilizovane a sami," uvádza sa v stanovisku Bélu Bugára. 

Premiér Peter Pellegrini spor medzi predsedom strany Smer-SD a prezidentom odmietol komentovať. "Predseda vlády Peter Pellegrini sa nikdy verejne nevyjadroval a ani sa nebude verejne vyjadrovať o obsahu súkromných rozhovorov ústavných činiteľov. Peter Pellegrini ale kategoricky odmieta že by v jeho prítomnosti malo dôjsť k akémukoľvek vydieraniu ako o tom hovoril Andrej Kiska," uvádza sa v stanovisku Petra Pellegriniho.

Prezident tvrdí, že celé sa to začalo pred piatimi rokmi, keď si „dovolil“ nad Ficom v prezidentských voľbách vyhrať. "Po skončení mandátu prezidenta budem pravdepodobne stíhaný aj ja, hrozí mi 7 až 12 rokov. Tak vyzerá pomsta," dodal Kiska. 

"Možno ste zaregistrovali, že v posledných dvoch mesiacoch sa Fico prestal venovať mojej osobe. Nebola to náhoda. Oznámil, že chce byť predsedom ústavného súdu. Oznámil mi to s tým, že buď ho vymenujem alebo opätovne spustí vojnu proti mne. Odmietol som, nikdy som sa nedal a ani sa nedám vydierať. Ficovi som odkázal, že ho nikdy za ústavného sudcu nevymenujem," uviedol prezident a dodal, že ho odteraz bude zastupovať právnik Daniel Lipšic, ktorý má jeho plnú dôveru. 

"​Z odôvodnenia uznesenia pri obvinení konateľa spoločnosti KTAG vyplýva, že prezident Andrej Kiska, ktorý ju spoluvlastní, môže byť s veľkou dávkou pravdepodobnosti v tomto prípade neskôr obvinený," pre médiá to povedal advokát Daniel Lipšic, ktorý sa ujal zastupovania firmy prezidenta a jej obvineného konateľa Eduarda K. Podľa Lipšica je v uznesení uvedené, že Kiska mal vedomosť, ako sa predmetné faktúry, pre ktoré bolo vznesené obvinenie, dávajú do účtovníctva. "Z toho si myslím, že je veľký predpoklad prijať záver, že bude vznesené obvinenie," vyhlásil. Na sto percent ale tento fakt podľa Lipšica zatiaľ nikto nevie. Zároveň poukázal na to, že Kiska má, pokiaľ je vo funkcii prezidenta, imunitu. Proti obvineniu konateľa zároveň podali sťažnosť, kde uviedli, že konateľ konal nedbanlivostne. Je podľa neho totiž veľa firiem, ktorým daňový úrad neuzná faktúry do nákladov. Keby mal každý takýto prípad byť stíhaný ako daňový podvod, podľa Lipšica by boli stíhané mnohé firmy.

Prezident na dnešnej tlačovej besede hovoril aj o vydieraní zo strany predsedu Smeru-SD Roberta Fica, ktorý sa od neho údajne dožadoval vymenovania za predsedu Ústavného súdu SR. Lipšic v tejto súvislosti uviedol, že Kiskovi pred niekoľkými týždňami radil podať trestné oznámenie. "Ak sa niekto vyhráža problémami, vojnou, nepriamo aj trestným stíhaním, ak nebude niekam vymenovaný, to podľa mňa spĺňa všetky zákonné znaky trestného činu vydierania, dokonca aj v prísnejšej skutkovej podstate," povedal Lipšic. 

Podľa Lipšica je momentálne predčasné zverejňovať prípadné dôkazy údajného vydierania, "aby sa podozrivá osoba nemohla pripraviť". Dôkazy, ktorými disponuje prezident, sú podľa neho pomerne jednoznačné a mohli by byť použité aj v prípade spoločnosti KTAG. "Trestné stíhanie by nemalo byť využívané ako nejaká vendeta," zdôraznil s tým, že v priebehu obhajoby obvineného konateľa bude poukazovať na kontext, za akého bolo vznesené obvinenie.

"Sľub, ktorý som dal, aby som naplnil novú vládu, splním. Potrebujem ale trochu času, chodím, rozprávam sa s ľuďmi. Celá spoločnosť cíti, že potrebujeme zmenu, pretože naša krajina je v morálnej kríze," uviedol Kiska na otázku či vstúpi do politiky.

Stanovisko generálnej prokuratúry

"Trestné konanie v súvislosti s podozrením z daňovej trestnej činnosti vo vzťahu ku KTAG s.r.o. Poprad a jej štatutárnemu orgánu bolo začaté na podklade písomného trestného oznámenia Daňového úradu Prešov (Daňový úrad Prešov – pobočka Poprad) zo dňa 3.11.2014,  podaného teda necelých 6 mesiacov po spáchaní skutku (teda nie na základe operatívno  - pátracej činnosti a kriminálneho spravodajstva polície). Trestné oznámenie sa týkalo plnenia daňovej povinnosti k DPH za zdaňovacie obdobie apríl 2014. Trestné konanie týkajúce sa tohto trestného oznámenia bolo skončené dňa 25.5.2016 zastavením trestného stíhania. V trestnom konaní bol činný vyšetrovateľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru Prešov a prokurátor Krajskej prokuratúry Prešov.
Na základe viacerých elektronických podaní doručených na Generálnu prokuratúru Slovenskej republiky dňa 19.9.2017, ktoré obsahovali nové skutočnosti k už skončenému trestnému stíhaniu (pozn. k vyššie uvedenému konaniu – trestné oznámenie DÚ Prešov), prokurátor trestného odboru GP SR preskúmal zákonnosť postupu a rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní. Dňa 23.10.2017 vydal písomný pokyn prokurátorovi Krajskej prokuratúry v Prešove (ktorý sa s pokynom stotožnil) na opätovné začatie trestného stíhania (nie na vznesenie obvinenia voči konkrétnej osobe). Dôvodom na vydanie tohto písomného pokynu prokurátorom GP SR boli nedostatky a neúplnosť vykonaného predchádzajúceho dokazovania, a to v kontexte s novými skutočnosťami vyplývajúcimi z elektronických podaní.  Prokurátor trestného odboru GP SR do vydania písomného pokynu nevykonával v tejto trestnej veci žiadnu tzv. dohľadovú právomoc, teda nemal o tejto trestnej veci žiadnu vedomosť.

Dňa 10.1.2018 bolo opätovne začaté trestné stíhanie za daňový trestný čin týkajúci sa zdaňovacieho obdobia apríl 2014.

Po doplnení dokazovania bolo dňa 13.8.2018 začaté trestné stíhanie za ďalší daňový trestný čin, ktorý sa týkal zdaňovacieho obdobia jún 2013 a november 2013 (ide o nové skutky).

Dňa 13.2.2019 vyšetrovateľ NAKA – PPZ vzniesol obvinenie Ing. Eduardovi K., konateľovi KTAG s.r.o Poprad za pokračovací zločin daňového podvodu, ktorý sa týka zdaňovacieho obdobia od 1.6.2013 do 26.5.2014. Podstata daňovej trestnej činnosti súvisí s neoprávneným uplatnením nároku na vrátanie nadmerného odpočtu DPH v celkovom rozsahu 155 633, 33 EUR.  Uznesenie o vznesení obvinenia nie je k dnešnému dňu t. j. 22.2.2019 právoplatné, obvinený podal proti nemu sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať prokurátor Krajskej prokuratúry v Prešove. O vydaní uznesenia o vznesení obvinenia bol prokurátor trestného odboru GP SR, ktorý vykonáva v trestnej veci tzv. dohľadovú právomoc, informovaný elektronicky dňa 20.2.2019, prokurátorom KP Prešov.

Generálna prokuratúra SR garantuje, že trestné stíhanie proti obvinenému Ing. Eduardovi K. je a bude vedené len zákonným spôsobom a na základe zákonných dôvodov.

Generálna prokuratúra SR pozorne vnímala mediálne vyhlásenia ústavných činiteľov k tejto trestnej veci. Odmietame akúkoľvek politizáciu  trestnej veci. Chceme zdôrazniť, že orgány činné v trestnom konaní postupovali a postupujú zákonne a bez akýchkoľvek vplyvov. V tejto súvislosti žiadame ústavných činiteľov o zdržanlivosť pri vyslovovaní akýchkoľvek záverov ešte v neskončenej trestnej veci, a aby nezneužívali mediálny priestor  na ovplyvňovanie ďalšieho postupu orgánov činných v trestnom konaní."

Vyhlásenie prezidenta Andreja Kisku sme vysielali NAŽIVO. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy