Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kauza medzi Ficom a Kiskom sa vyostruje. NAKA začala konať v trestnej veci vydierania
Zdielať na

Kauza medzi Ficom a Kiskom sa vyostruje. NAKA začala konať v trestnej veci vydierania

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Spor medzi prezidentom Andrejom Kiskom a expremiérom Roberom Ficom pokračuje. Do hry vstúpila aj NAKA. Potom, čo bol pre neoprávnenú daňovú vratku obvinený konateľ firmy KTAG, ktorú prezident spoluvlastní, Kiska vyhlásil, že ide o Ficovu pomstu. Expremiér mal prezidentovi odkázať, že buď ho vymenuje za predsedu ústavného súdu alebo sa voči nemu spustí vojna. Robert Fico vydieranie popiera. Andrej Kiska trestné oznámenie pre vydieranie nepodal. Na Generálnu prokuratúru sa s tým však obrátil poslanec Ondrej Dostál.

Robert Fico označil prezidenta Andreja Kisku za daňového podvodníka a prirovnal ho ku Bašternákovi a Kočnerovi. Súčasný prezident sa k celej kauze vyjadril  nasledovne: "KTAG a Bašternák to je ako keby ste chceli porovnať vodiča, ktorý prekročí povolenú rýchlosť so zlodejom áut. Bašternák to sú miliónové fiktívne podvody a okrádanie štátu. KTAG to je jedna jediná zmluva, ktorú spochybnil daňový úrad. To sú jednoducho neporovnateľné veci." Ďalej pokračoval, vo svojom tvrdení, pričom oboznámil novinárov aj s tým, čo podľa jeho názoru stojí za celým prešetrovaním prípadu: "Myslím, že som dosť obšírne vo svojom vyjadrení pomenoval o čo sa jedná. Jedná sa o obyčajnú pomstu, pomstu človeka, ktorý, žiaľ, nezvládol prezidentskú prehru, nezvládol to, že musel odstúpiť z pozície premiéra a na záver najviac nezvládol to, že som mu jasne oznámil, že ho na Ústavný súd a nie to ešte za predsedu, nikdy nedám. Dvaja vyšetrovatelia povedali, že sa neprišlo na žiaden trestný čin a až potom tretí vzniesol obvinenie. To, koľko rokov sa to vyšetruje, to je veľmi smutný signál pre človeka a pre všetkých, ktorí sa chcú aj do budúcna venovať politike, že je to boj veľmi špinavý a že môžu často očakávať pomstu."

​Prezident Andrej Kiska razantne odmietol, že by sa chystal podať trestné oznámenie za údajné vydieranie: "Nie neplánujem. Ak sa Generálna prokuratúra rozhodne na základe informácií, ktoré tu sú toto trestné podanie podať, budem plne súčinný a ukážem všetky dokumenty, ktoré mám k dispozícii, ktoré jasne dokážu, ako to celé bolo a ako to vydieranie prebehlo." Generálna prokuratúra následne k veci zaujala stanovisko, pričom sa chce od celého sporu dištancovať: "Vzhľadom na snahu o politizáciu tejto trestnej veci a zjavne antagonistický vzťah medzi ústavnými činiteľmi, sa Generálna prokuratúra nenechá vtiahnuť do nechutných osobných a politických súbojov. V prípade uplatnenia akéhokoľvek podania, ktoré bude obsahovať dôvodné podozrenie z trestného činu, Generálna prokuratúra Slovenskej republiky bude konať štandardným zákonným spôsobom."

"Vyšetrovateľ národnej protizločineckej jednotky Národnej kriminálnej agentúry začal na základe medializovaných informácií konať v trestnej veci zločinu vydierania," informovala Denisa Baloghová, hovorkyňa Ministerstva vnútra Slovenskej republiky. 

Na záver zhodnotil aj svoje zotrvanie v politike. Podľa prieskumu by ho údajne len jedna tretina voličov naďalej rada videla v politike. "Pre mňa ako osobu je to veľmi pozitívna správa. Najmä potom, ako som povedal, že už nebudem politikom, že už skončím ako prezident. Napriek tomu by ma 35 percent ľudí naďalej rado videlo v politike. Je to naozaj silný signál dôvery a je to veľká výzva. Pravdaže to musím poriadne zvážiť," dodal prezident. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy