Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Do boja v eurovoľbách sa chystá 31 strán. Najväčšou výzvou zostáva prilákať voličov
Zdielať na

Do boja v eurovoľbách sa chystá 31 strán. Najväčšou výzvou zostáva prilákať voličov

BRATISLAVA / Na ministerstve vnútra prijali 31 kandidátnych listín pre voľby do Európskeho parlamentu. Výrazná väčšina strán a hnutí ide bojovať o priazeň voličov samostatne, v ponuke sú ale aj dve koalície. Termín na podávanie prihlášok uplynul o polnoci.

Číslo 31 nemusí byť konečné, pretože volební komisári budú kandidátky posudzovať a ak niekto nesplnil všetky zákonom predpísané náležitosti, tak ho vylúčia. Ale môže sa stať aj to, že niektorá strana postupom času sa sama stiahne, a teda k rozhodujúcemu dňu, 25. máju bude kandidátok menej.

​Jednou z veľkých výziev pre Slovensko, je volebná účasť, pretože po minulé roky to na Slovensku bolo veľmi slabé, dokonca až trápne. Boli sme najhorší v celej Európskej únii. Je to paradox, pretože mnoho ľudí oceňuje prínosy Európskej únie pre nás, avšak na voľby prichádza len veľmi málo ľudí. Politológ Baboš predpokladá, že teraz by mobilizácia predsa len mal byť väčšia. "Za posledných päť rokov, to čo sa zmenilo je, že Európska únia a európska politika sa oveľa viac stala domácou témou. Stala sa témou, na ktorej sa súťaží, o ktorej sa diskutuje," povedal Pavol Baboš, politológ FF UK v Bratislave. 

Na podporu vyššej slovenskej volebnej účasti sa už rozbehlo viacero projektov, a zapájajú sa aj známe, vplyvné tváre. "Nechcime, aby sa to vrátilo k tomu, že žiadne voľby nebudú a bude niekto iný rozhodovať o nás. A vtedy nám to, možno po 40 rokoch, dôjde, že - do kelu, to je na figu," vyjadril sa Matej Cifra, moderátor. Jedným z mladých ľudí, ktorí sa už dlhodobo angažujú v téme podpory vyššej slovenskej volebnej účasti , je Trnavčan Šimon. V rámci projektu - tentoraz idem voliť - chce byť aktívny až do poslednej možnej chvíle. "Prostredníctvom sociálnych sietí, zúčastniť sa nejakých eventov, takisto na mojej škole som aktívny," dodal Šimon Podešva, študent z Trnavy. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy