Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Rokovania tripartity bez zbytočného rozruchu. Zvyšovanie dôchodkov bolo jednou z hlavných tém
Zdielať na

Rokovania tripartity bez zbytočného rozruchu. Zvyšovanie dôchodkov bolo jednou z hlavných tém

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / O 80 eur by sa podľa predstáv Smeru mala na budúci rok dvihnúť minimálna mzda Slovákov. Odborárom sa ale takéto licitovanie nepáči a zhodnú sa aj výnimočne so zamestnávateľmi. Smer totiž sumu oznámil ešte skôr ako vôbec odborári a zamestnávatelia začali o tejto téme rokovať. Tak rapídne zvyšovanie by podľa zamestnávateľov mohol byť problém v neistých časoch.

Rokovanie tripartity začalo veľmi optimisticky po dlhšej pauze. Jednota ale skončila pri otázke zvyšovania minimálnej mzdy, kde SMER začal už pred týždňom rozprávať o sume 600 eur. Odborárom, ale aj zamestnávateľom svorne prekáža politický odkaz a signál, ktorý takto dávajú. "Uberajú priestor sociálnym partnerom, odborárom a zamestnávateľom," uviedla Monika Uhlerová, Konfederácia odborových zväzov. "Nie je dobré, ak sa politici vopred vyjadrujú, pretože nám to uberá možnosť rokovať, keď vieme, aký má byť výsledok," dodal Rastislav Machunka, Asociácia zamestnávateľských zväzov. 

Podľa zamestnávateľov nie je možné takto rapídne dvihnúť minimálnu mzdu bez toho, aby prišli odvodové úľavy. Keďže pri 600 eurách stúpnu náklady zamestnávateľa na 811 eur a reálne dostane zamestnanec na účet 411 eur. "Len chceme, aby zamestnanci dostali čo najvyššiu čistú mzdu," povedal Peter Molnár, Republiková únia zamestnávateľov. 

Jedna vec sú politické rozhodnutia o tom, koľko má Slovák minimálne zarábať a druhá vec je bežná realita napríklad aj v chudobnejších regiónoch. Pri takomto rapídnom zvýšení by rozdiel medzi minimálnou mzdou a priemernou mzdou v Prešove alebo Košiciach klesol na minimum. "Chceme vyrovnávať regionálne rozdiely, ale máme to vyrovnávať tak, že východ na tom necháme ešte horšie," pýta sa Ján Richter, minister PSVaR SMER-SD. "Nikdy sa minimálna mzda takto nepribližovala priemernej mzde. Buď budú pracovníci nútení prejsť na živnosť alebo môže dôjsť k prepúšťaniu," informoval Alexej Dobroľubov, inštitút zamestnanosti. 

Na dohodu majú partneri 4 mesiace, zamestnávatelia ale z avizovaných súm nadšení nie sú, keďže sa stále častejšie v ekonomike objavujú slová ako spomalenie alebo kríza. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy